Tim Horsting en Janse Heijn behaalden diverse prijzen op het NK goochelen. (foto: Kees Stap)
Tim Horsting en Janse Heijn behaalden diverse prijzen op het NK goochelen. (foto: Kees Stap) (Foto: )

De illusie van het onmogelijke tonen

Door Kees Stap

Je weet ze je gaan belazeren. Dus ben je extra alert op hun handen. Je doorziet de trucjes waarmee ze je aandacht proberen af te leiden. En tóch lukt het hen om vlak voor je neus precies die kaart te vinden die jij terug in het spel hebt gestopt. Janse Heijn en Tim Horsting zijn dan ook niet voor niets in de prijzen gevallen op het NK goochelen.

WAGENINGEN - De Wageningse goochelaars wisten zelfs twee prijzen in de wacht te slepen. Janse haalde het podium met een act in de discipline 'cartomagie' (goochelen met speelkaarten) en met een act in de discipline 'parlour magic' (goochelen in een kleine zaal). Voor beide acts kreeg hij de derde prijs uitgereikt. Tim behaalde zowel een tweede prijs in het onderdeel 'micromagie' (klein goochelen/vingervlugheid) als in het onderdeel 'mentalisme' (gedachten lezen). Een week later won hij ook nog eens de derde prijs tijdens het NK straatgoochelen.

Goochelaars in de prijzen op NK

Wat ooit begon als hobby, is voor Janse en Tim uitgegroeid tot een professie. Inmiddels leven zij allebei van het goochelen. "Het is zo leuk om toeschouwers te verbazen, goochelen is een vorm van intelligent vermaak. Je geeft je publiek de illusie dat je hen iets onmogelijks laat zien."

Maar goochelen is meer dan techniek en vingervlugheid. Bij het NK worden de goochelaars ook door een vakjury beoordeeld op zaken als presentatie en originaliteit. Met deze omstandigheden was de blijdschap dan ook extra groot toen bleek dat de vrienden allebei twee bekers mochten ontvangen. "Er gaat ontzettend veel tijd zitten in het maken van een act, maar op de dag zelf kan er nog altijd van alles fout gaan. Zo maakte ik tijdens dit congres mee dat een artiest over de maximale tijdsduur heenging. Dit lijdt dan helaas meteen tot diskwalificatie. Een andere collega had een filmpje met een voorspelling gemaakt maar door een technische fout lukte het niet om dat filmpje af te spelen. Gelukkig ging bij ons alles goed."

Verbazen

De collega's en vrienden hielpen elkaar tijdens de voorbereidingen voor het NK door elkaar te coachen. Wat een uitdaging vormde was dat het publiek dit keer voornamelijk bestond uit goochelaars. "Goochelen voor andere goochelaars blijft iets heel aparts. Vaak kennen ze het geheim van een truc al en zijn ze vooral geïnteresseerd in hoe jíj deze presenteert. Maar verbazing uiten doen ze zelden." Wie zich wel door het duo wil laten verbazen, kan in augustus terecht op het AID straatfestival. Daar beide goochelaars optreden.

Genieten

Beide goochelaars kijken uit naar het volgende NK. "We hebben een idee voor een duo-act die we dan willen laten zien. Maar eerst gaan we hier even van genieten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden