Alois Canters overhandigt de handtekeningen van 74 Wageningse winkeliers aan wethouder Han ter Maat. Canters hoopt de gemeente te overtuigen van de noodzaak van lampen in het midden van de Hoogstraat. Foto: Rick Praamstra
Alois Canters overhandigt de handtekeningen van 74 Wageningse winkeliers aan wethouder Han ter Maat. Canters hoopt de gemeente te overtuigen van de noodzaak van lampen in het midden van de Hoogstraat. Foto: Rick Praamstra

‘Lampen Hoogstraat lelijk’

21 november 2016 om 18:30 Algemeen

WAGENINGEN - De verlichting in de Hoogstraat hoort in het midden van de straat hangen. Alois Canters ondersteunde zijn pleidooi met 74 handtekeningen van Wageningse winkeliers. Wethouder Han ter Maat nam de handtekeningen vorige week in ontvangst, maar beloofde niets.

Het is Canters - tientallen jaren eigenaar van feestwinkel Het Masker - een doorn in het oog: de verlichting aan de Hoogstraat. De lantaarnpalen staan maar aan één kant van de winkelstraat en dat moet anders vindt de markante Wageninger. “Het is lelijk. Sommige lampen zijn heel sterk en sommige branden veel minder. De lampen horen midden op straat te hangen. Zo schijnt het licht op alle winkels. Als je de binnenstad van Wageningen aantrekkelijk wil maken, begin dan met de straatverlichting.”


De wens van Canters en de steun van de winkeliers voor verlichting midden in de Hoogstraat gaat in tegen de plannen van de gemeente Wageningen. Zij laten de lantaarnpalen staan en vervangen enkel de verlichtingsarmaturen door eenzelfde type armatuur met ledlamp. Het probleem van het onrustige en onaantrekkelijk licht wordt zo aangepakt, aldus de gemeente. Wageningen wil begin 2017 met de vervanging beginnen.


Volgens wethouder Ter Mate veranderen de handtekeningen voorlopig niets aan de huidige plannen rond de verlichting aan de Hoogstraat. “Wat we hebben toegezegd gaan we doen. Het is een beetje vreemd als we in 2017 de verlichting aanpassen en dan drie maanden later zeggen ‘haal ze maar weer weg’.”

Volgens de wethouder kost het een ton om de lantaarnpalen te vervangen voor hangende lampen midden in de straat. “Ik kan dus niet zomaar toegeven aan dit voorstel. Het is een extra investering. Daar gaat de gemeenteraad over. Zij is de baas over het geld.” Canters hoopte dat de handtekeningen meer gewicht in de schaal zou leggen. “Ik had dit niet direct verwacht. Zoals ik het nu hoor, heb ik er niet veel vertrouwen in dat het goed komt.”

advertentie
advertentie