Sporen zoeken in het bos rondom Wageningen als onderdeel van de opleiding tot instructeur tracking bij de politie.
Sporen zoeken in het bos rondom Wageningen als onderdeel van de opleiding tot instructeur tracking bij de politie.

Politie oefent spoorzoeken in Wageningen en Rhenen

25 oktober 2016 om 16:08 Algemeen

Wie regelmatig langs de Binnenhaven bij Nieuw Kortenoord komt is het misschien opgevallen: ‘s ochtends stonden daar twee politieauto’s en politiemannen met honden bij ‘de Vaas’. Was er iets bijzonders aan de hand of was het een oefening? Geen van beiden. Het was onderdeel van een nieuwe opleiding van het team surveillancehonden van de politie uit Rotterdam.

Door Pauline Schakenbos

WAGENINGEN - Diensthondengeleider Dennis wil wel toelichten waarom ze hier zijn: “We hebben les gehad in het gebouw achter de Vaas. Daarna zijn we gaan oefenen op verschillende plekken rondom Wageningen en Rhenen. Verleden jaar zijn mijn maat en ik opgeleid tot advanced tracker. In militaire dienst is deze kennis te vinden bij het Korps Mariniers. Onze leiding zag dat we hierdoor beter ons werk als hondengeleider konden doen. Een hond pikt een geur op, maar je weet niet altijd of het ook de geur is die je wilt. Als je als geleider op het zicht sporen ziet, dan helpt dat. Wij mogen nu instructeur worden om de rest van het team Surveillancehonden op te leiden tot tracker.”

Dat ze hier trainen heeft verschillende redenen. Rond Wageningen en Rhenen zijn boerenlanderijen, weilanden, bossen, heuvels, rivierlandschap en steden om tracken te oefenen. Ten tweede is het hier minder druk. In Rotterdam zijn de meeste groengebieden meer verstoord door mensen en huisdieren.

Dennis: “We willen niet te veel gestoord worden. Natuurlijk mag men weten wat we doen, maar als burgers naar ons toe komen worden sporen vernietigd. In een trainingssituatie niet heel handig.” Daarnaast speelt een rol dat een van de instructeurs uit Wageningen komt en de omgeving op zijn duimpje kent. Hij weet de beste plekken om te trainen waar we niet teveel aandacht trekken. Want politiemensen die aan het rennen zijn en dan naar de grond staan kijken vragen aandacht van burgers.”

Tracking is de kunde om sporen en tekens te kunnen lokaliseren, identificeren en volgen om informatie over verblijfplaats van een verdachte of vermiste te krijgen. Wij hebben heel veel succes met tracking in samenwerking met onze honden. Het is een manier van leven en werken geworden.
Dennis en zijn maat zijn geslaagd en zijn nu tracking Instructeur.

Dennis wil ons dit nog meegeven:”De omgeving hier is mooi, daar mogen jullie best trots op zijn. Maar als getrainde trackers zien we nog wel eens wat afval liggen in de schitterende natuurgebieden die jullie bezitten. Koester ze en wees er zuinig op.”

advertentie
advertentie