Gedreven ondernemer maakt viszaak tot een succes

Algemeen

WAGENINGEN - Jan de Boer is net als bijna elke Urker man opgegroeid in de vis. Maar tot zijn pensioen vis vangen op de Noordzee zag hij niet zitten. Drie jaar terug startte hij De Urker Visspecialist Jan de Boer aan de Stationsstraat. Dat viert hij op 14 oktober met een promotieavond.

Door Rick Praamstra

De Boer is een uitzondering binnen het viswereldje. Als hij 21 jaar is, wordt hij al bedrijfsleider van een viszaak. Twee jaar later staat hij volledig op eigen benen als hij in Wageningen zijn eigen winkel begint. “Ik wilde gewoon eigen baas zijn en zelf eindverantwoordelijkheid dragen. Ik wilde mijn eigen koers varen en ben erg gedreven. Dat zit diep in mij.” Al zijn hele leven draait het om vis. Urk is de grootste visafslag van Europa; zowat elke Urker man werkt in de visbranche. De Boer vormde daar geen uitzondering op. “Ik ben op zee begonnen. Als klein kind voer ik al mee op een Urker vissersboot. Ik werkte dag en nacht van maandag tot en met zaterdag. Zondags ga je naar de kerk en dan vang je weer een week vis op de Noordzee. De vis is zo verweven in Urk, daar krijgt iedereen de smaak van mee.”

Elke dag gaat De Boer vanuit zijn woonplaats Voorthuizen naar Spakenburg om daar zijn vis (klaargemaakt in Urk) op te halen en te verkopen in Wageningen. Hij is altijd op zoek naar de producten waar de Wageningers het meest in zijn geïnteresseerd. Wat niet loopt, gaat eruit. Zijn klanten hebben het liefst verse vis en proberen graag iets nieuws. “Ik verkoop zoveel mogelijk wilde vis en soorten die niet alledaags zijn zoals tarbot, griet, heilbot en zeetong. De Wageningers gaan bewust met eten om en staan er open voor iets anders te proberen.”

De visondernemer staat voor wat hij verkoopt. “Ik vertel klanten hoe de vis gevangen is, waar de vis vandaan komt en hoe de visserij in zijn werk gaat. Dat waarderen klanten.” Na een gewenningsperiode in Wageningen, is de Voorthuizenaar zeer tevreden hoe zijn winkel ervoor staat.

“Je moet hard werken en het vertrouwen van klanten winnen. We hebben het nu leuk met de klanten en een band met ze opgebouwd. We hebben wat tegenslagen gehad, maar het gaat fantastisch nu.”

Kijk voor meer informatie op www.urkervisspecialist.nl.

advertentie
advertentie