Kunstgrasveld
Kunstgrasveld

“Op dit moment geen redenen om niet te sporten op kunstgrasvelden”

7 oktober 2016 om 20:59 Algemeen

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft de sportverenigingen met kunstgrasvelden laten weten op dit moment geen redenen te zien om te adviseren te stoppen met sporten op kunstgrasvelden. De afgelopen week is in de media berichtgeving geweest over mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels (het zogenaamde ‘rubbergranulaat’) die gebruikt worden op de kunstgrasvelden, voornamelijk voetbalvelden. Wethouder Han ter Maat: “Ook ik heb als Wethouder Sport de uitzending van Zembla met interesse gevolgd, net als de berichten die nadien zijn verschenen. Op basis daarvan, en ook gezien hetgeen andere overheden en instellingen adviseren, is het belangrijk dat we de signalen serieus nemen. Tegelijkertijd is er op basis van de beschikbare informatie nu geen reden om bijvoorbeeld wedstrijden af te gelasten. Het leek het college belangrijk om eventuele aanwezige vragen daaromtrent weg te nemen door de sportverenigingen te informeren. Bezorgde inwoners informeren we ook via onze social media-kanalen. We hebben dit onderwerp in beeld en zullen de ontwikkelingen blijven volgen”.

Conclusie RIVM: geen redenen om te stoppen met sporten

Aan zowel sportverenigingen als aan de gemeente is de vraag gesteld of het verantwoord is om te blijven sporten op deze kunstgrasvelden. De gemeente volgt hierin de landelijke richtlijnen: Het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM), onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft aangegeven dat er op dit moment geen reden is om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden. Op verzoek van minister Schippers doet het instituut de komende tijd aanvullend onderzoek en maakt nog dit jaar de onderzoeksresultaten bekend. Ook op Europees niveau vinden er onderzoeken plaats; daarvan zijn de resultaten in februari 2017 te verwachten. Ook de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) richt zich op de adviezen van de RIVM en ziet geen redenen om wedstrijden af te gelasten. GGD Gelderland-Midden heeft laten weten  zich aan te sluiten bij het standpunt van de RIVM.

Wat doet de gemeente?

In Wageningen zijn vijf grote velden en twee mini-kunstgrasvelden waarbij een vorm van rubbergranulaat wordt gebruikt. Als uit de onderzoeken blijkt dat er onacceptabele risico’s zijn, dan worden de landelijke richtlijnen voor het gebruik van rubbergranulaat ongetwijfeld aangepast. Zo ver is het nu niet. De gemeente ziet de resultaten van de onderzoeken met belangstelling tegemoet omdat het uiteraard graag wil weten hoe het precies zit. 

De gemeente verzamelt alvast informatie over het type rubbergranulaat dat is gebruikt bij de diverse kunstgrasvelden in de gemeente. Twee kunstgrasvelden zijn in beheer van de gemeente, de overige velden zijn in beheer bij de sportverenigingen zelf. De gemeente trekt hierin graag samen op aangezien de gezondheid van sporters een gedeelde zorg is.

advertentie
advertentie