Enkele leden van de expositiecommissie, Ditta van Vliet, Jiles van Nielen, Kiki Staverman, Jacques van der Weiden en Jean Gardeniers, zijn druk met de inrichting van de tentoonstelling rond Johan Haak Foto: Jan Boer
Enkele leden van de expositiecommissie, Ditta van Vliet, Jiles van Nielen, Kiki Staverman, Jacques van der Weiden en Jean Gardeniers, zijn druk met de inrichting van de tentoonstelling rond Johan Haak Foto: Jan Boer

Expositie schilder Johan Haak

4 oktober 2016 om 12:08 Algemeen

WAGENINGEN - Museum De Casteelse Poort komt vanaf zondag 9 oktober met een expositie van de Wageningse kunstschilder Johan Haak (1890-1977). Het museum bezit een grote collectie van zijn werken, deels afkomstig uit zijn erfenis. Vrienden en bekenden hebben werk van de kunstenaar tijdelijk afgestaan voor de tentoonstelling.

Johan Haak is geboren en getogen in Wageningen. Hij volgde de Kunstnijverheidsschool in Haarlem. Jean Gardeniers van de tentoonstellingscommissie legt uit: “We willen ook aandacht besteden aan Wageningse kunstenaars. Naast August Falise en Ben van Londen heeft ook Johan Haak hier een belangrijke rol gespeeld. Veel Wageningers hebben “de man op de fiets” gekend. We hebben zo’n duizend werken van hem. Door zijn werk krijg je zicht op de kunstenaar”.

Tussen zijn werken worden citaten uit brieven getoond. Hij schreef graag in het Wagenings. In zijn werk liet Johan Haak zich inspireren door muziek, boeken en landschappen. Hij was de zoon van Freerk Haak, die een drukkerij in de Hoogstraat had en die daarnaast ook de uitgever van de ‘Wageningsche Courant’ was. Zoon Johan werd in de Hoogstraat geboren. Jean Gardeniers: “In Haarlem heeft hij de kunst van houtsneden geleerd. Hij kon dat zó goed! In het Rijksmuseum is een collectie van Haak. Hij verkocht niet veel werk, hij was niet echt commercieel ingesteld”. In de Casteelse Poort zijn originele planken te zien. Johan Haak was een rusteloos mens; hij leidde een zwervend bestaan. “Hij heeft overal gewoond, ook in Bennekom. Vanaf 1950 woonde hij in Wageningen. Hij ging aan de slag als botanisch tekenaar aan de Landbouwhogeschool.

Haak is drie keer getrouwd geweest, hij leefde op de zak van zijn vrouw. Hoe anders dan Ben van Londen, die zijn werk wel bewust verkocht”. Jacques van der Weiden van de tentoonstellingscommissie heeft zich in de kunstenaar verdiept: “Uit zijn periode bij de Landbouwhogeschool stamt een groot aantal gedetailleerde tekeningen en aquarellen van riddersporen en klaprozen. Ook maakt hij vrij werk, waaronder veel pentekeningen, al dan niet ingekleurd. Ook maakt hij veel tekeningen van landschappen. Hij blijft onvermoeibaar tekenen. De onderwerpen zijn vaak denkbeeldige reizen, gebaseerd op door hem gelezen boeken en beluisterde muziek”. Wanneer Haak te weinig geld heeft om vaak dure schilder- en tekenmaterialen aan te schaffen, maakt hij gebruik van wat voor handen is: allerlei papiersoorten en -maten. De tentoonstelling Johan Haak ‘Tussen fantasie en realiteit’ is te zien van 9 oktober 2016 tot en met 2 april 2017. Kijk voor meer informatie op www.casteelsepoort.nl.

advertentie
advertentie