Foto: Cees Beumer

Muzikanten krijgen meer vrije keuze

Door Peter van Herpen

In de zesde aflevering van festival Woetstok wordt aan de deelnemende muziekformaties meer vrijheid gegeven dan in voorgaande jaren. Ze hoeven zich niet te houden aan een vast thema. Het publiek kan op zaterdag 29 juni in Torckpark dan ook genieten van een breed en uiteenlopend palet aan muziekuitvoeringen.

WAGENINGEN – "We hebben besloten dat we dit jaar de bands zelf laten kiezen,'' zegt Jan Vogels. Hij is verantwoordelijk voor de PR en het begeleiden van de communicatiestromen met onder meer de muzikanten. "We hebben de bands min of meer een 'carte blanche' gegeven," vult Sanne Kramer aan. "Zij weten zelf het beste waar ze goed in zijn."

Sanne is de voorzitter/coördinator van het organisatieteam achter Woetstok. "We kregen vanuit de muzikanten het verzoek om ze meer vrijheid te geven in de keuze van hun muziekuitvoeringen. Dat past binnen de gedachte van het oorspronkelijke Woodstock." In 1969, precies 50 jaar geleden, vond het legendarische Woodstock festival plaats vanuit de gedachte van vrijheid en verzet tegen de gevestigde orde.

Woetstok wil een muziekfestival zijn voor iedereen, van jong tot oud. Voor elke muziekliefhebber zit er wel iets tussen naar haar of zijn smaak. "Voor iedereen wat wils," zegt Sanne. "Zodat er voor iedereen veel te genieten valt."

Van 13.00 tot 24.00 uur kan men genieten van dertien acts door gelegenheidsformaties. "Het kan gaan van disco tot hard rock en van traditionele Chinese muziek tot Nederlandstalige popmuziek." Zo treedt onder meer Sweet Potato op, een collectief van Chinese muzikanten die in Wageningen wonen en traditionele Chinese muziekinstrumenten bespelen.

Maar er zijn ook vertolkingen van onder meer AC/DC, Boney M, Grease en Doe Maar. "Dit jaar hebben zich veel jonge bands aangemeld,'' vertelt Sanne. "Daar zijn we blij mee. En gelukkig doen er ook meer vrouwen mee."

Een viertal bandcoaches bewaakt de kwaliteit van de muziekuitvoeringen. De bandcoaches hebben een gedegen en kundige muziekachtergrond. Iedereen binnen het organisatieteam heeft een gelijke stem bij het vaststellen van het programma.

Ieder jaar geeft Woetstok aandacht aan een goed doel. Dit jaar is dat De Wageningse Uitdaging. Sociale initiatieven worden ondersteund met menskracht, kennis en materiaal.

Het festival kan alleen bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. "We kunnen er nog wel wat gebruiken,'' zegt Jan. Ze kunnen zich aanmelden bij café Loburg of via info@loburglive.com.

Meer berichten