De Week van de vrijwillige inzet

10 september 2021 om 16:07 Lokaal Deel je nieuws

De wens om thuis te sterven gaat vaak samen met een ziekbed. Een ziekbed waarbij de partner, kinderen, andere familieleden, buren en vrienden (de mantelzorgers) de stervende zo goed mogelijk proberen te helpen en te verzorgen. Ook wanneer dit samen met professionele zorg is, kan het verzorgen van iemand in de laatste levensfase erg zwaar zijn. Het is vaak moeilijk om dat lang vol te houden.

Onder het motto ‘Mensen maken Nederland” is 2021 het Nationale Jaar Vrijwillige Inzet. Vrijwillige Inzet wordt het gehele jaar onder de aandacht gebracht om meer en nieuwe mensen te betrekken bij het vrijwilligerswerk. Deze week doen we een oproep voor vrijwillige inzet voor de palliatieve terminale zorg in de gemeente Wageningen. Doet u ook mee?

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)

Als vrijwilliger van VPTZ ondersteunt u cliënten, u zorgt voor rust en aandacht en wil er zijn voor een ander. U ondersteunt de familie, vrienden en kennissen, zodat zij de zorg voor de zieke thuis of in een verzorgings- of verpleeghuis vol kunnen houden. En u biedt hulp bij de verzorging van de zieke en zorgt ervoor dat de partner of familie even op adem kan komen.

Even op adem komen
De vrijwilliger is op de achtergrond aanwezig om te luisteren naar de zieke, samen te praten over alledaagse dingen en – indien gewenst – ook over het stervensproces. Dit geeft naasten de mogelijkheid om even tijd voor zichzelf te nemen en te doen waar zij behoefte aan hebben, zoals de natuur in gaan, boodschappen doen of uitrusten.

Getrainde vrijwilligers

De Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Wageningen, Renkum en Ede bestaat momenteel uit een groep van 25 enthousiaste en getrainde vrijwilligers. Zij worden ingezet in de thuissituatie van onze cliënten en/of hun mantelzorgers, verpleeg- en verzorgingshuizen en andere woonvoorzieningen.

Enthousiast geworden?

Wilt u zich ook inzetten en ondersteuning bieden? Meld u aan via vptz@solidez.nl Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Madelon Siep m.siep@solidez.nl U kunt ook bellen voor VPTZ in Wageningen en Renkum met 06-21960352 en voor VPTZ in Ede met 06-15024908 of kijk op www.solidez.nl

advertentie
advertentie