Jan Schakel en Gert van Maanen geven zondag samen met hun collega-moestuinders uitleg over de proefvakken.
Jan Schakel en Gert van Maanen geven zondag samen met hun collega-moestuinders uitleg over de proefvakken. Kees Stap

Open dag bij verborgen parel

16 september 2021 om 09:41 Overig

Proefvakken Microbiologie zijn nu moestuin

WAGENINGEN Het is met recht een verborgen parel. “Ik denk dat 99,9% van de Wageningers deze plek niet kent”, zegt Jan Schakel. Hij heeft het over de proefvakken gelegen tussen Het Schip van Blaauw en Microbiologie. Schakel is coördinator van de Moestuinvereniging Proefvakken Microbiologie. Om het terrein meer bekend te geven, is er zondag 19 september een open dag.


Kees Stap

De proefvakken zijn 100 jaar geleden aangelegd door professor Söhngen. Hij was hoogleraar microbiologie en hij en zijn opvolgers hebben er tientallen jaren wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. In de jaren 80 raakten de proefvakken buiten gebruik en overwoekerd door struiken en hagen.

In 2012 werden de proefvakken aan de vergetelheid ontrukt toen Christien Meindertsma haar Vlasproject startte bij Beelden op de Berg. Daardoor werd het hele proefvakkencomplex ontsloten en aan het publiek getoond. Echter: na haar project bleven de proefvakken opnieuw ‘verweesd’ achter. Maar de situatie in 2012 was anders dan eind jaren tachtig. Door het vlasproject ontdekte een aantal bezoekers de potentie van deze vakken als volkstuin. De echte pioniers van het eerste uur zijn Giel, Ria en Hans Dons. Contact met de eigenaar van het terrein, projectontwikkelaar Roelofs & Haase, leidde tot een mondeling convenant waarin het gebruik van de vakken als moestuin werd gedoogd. Daarna kostte het de familie Dons weinig moeite om collega volkstuinders te vinden. In 2016 was serieus sprake van een georganiseerd gebruik van de moestuinen. Anno 2021 worden 30 van de 40 vakken gebruikt door een levendige moestuinvereniging

De 100e verjaardag van de proefvakken en de 5e verjaardag van de moestuinvereniging zijn volgens Schakel de aanleiding voor de open dag. “Wij willen graag laten zien hoe uniek dit onbekende stukje Wageningen is. Veel wandelaar komen langs via het Bergpad, bezoeken het Klein Arboretum, of de tuinen van het gebied Hinkeloord bij het Schip van Blaauw. Maar de proefvakken kennen ze niet.” Gert van Maanen, een van de moestuinders, vult hem aan. “We hebben ook een boekje over de geschiedenis van de proefvakken gemaakt. Ze zijn inmiddels een Rijksmonument en samen met anderen heb ik leuke verhalen boven water weten te krijgen. Zo gaat het gerucht dat Söhngen ze heeft gefinancierd met geld dat hij verdiende met drugshandel uit Nederlands-Indië.”

De Open Tuindag is zondag 19 september van 13.00 tot 16.30 uur. De entree is via de poort naar het Schip van Blaauw. Er zijn rondleidingen over de proefvakken, er is muziek, lokale hapjes en drankjes en een quiz. Ook kan iedereen een nieuwe naam voor de moestuinvereniging bedenken. Van 14.00 tot 14.45 uur is er een officieel gedeelte. Wethouder Anne Janssen krijgt dan het eerste exemplaar van het door Blauwdruk uitgegeven boekje over de geschiedenis van de proefvakken. Gert van Maanen houdt een lezing over die geschiedenis. Hans Dons vertelt over het tuinieren in de proefvakken.

advertentie
advertentie