Een jonge merel met aan beide poten kleurringen, waarmee het de vogel individueel herkenbaar.
Een jonge merel met aan beide poten kleurringen, waarmee het de vogel individueel herkenbaar. Jurrian van Irsel

Help mee en meld geringde merels!

8 oktober 2021 om 15:57 Lokaal Deel je nieuws

Vanaf 2016 zijn veel dode merels gemeld in Nederland die gestorven zijn aan een besmetting met het Usutu virus. Dit virus komt oorspronkelijk uit Afrika en is vermoedelijk met migrerende vogels vanuit Afrika naar Europa gebracht. Het virus verspreidt zich door middel van muggen, waarbij muggen besmet raken nadat ze zich voeden aan een geïnfecteerd vogel waarna de muggen vervolgens andere dieren kunnen besmetten. Om te bepalen waarom met name merels aan Usutu-virus infectie sterven, is dit voorjaar gestart met het onderzoeken van merelnesten. Hierbij hebben onderzoekers van het Vogeltrekstation in Wageningen de jonge merelkuikens in het nest kleurringen om de poten gekregen en is de gezondheid van de merelkuikens bepaald aan de hand van het lichaamsgewicht, vleugellengte en pootlengte. Met behulp van de kleurringen zijn merels individueel te herkennen en is het mogelijk om de bewegingen van de merels te volgen. Hiermee wordt het mogelijk om de verspreiding infectieziektes, zoals het Usutu virus, in kaart te brengen. Veel merels beginnen zich vanaf Augustus sterk te verspreiden over een groter gebied. Om de verspreiding en overleving van merels te bepalen, hebben we veel waarnemingen nodig van merels.

We vragen u daarom om te letten op ge(kleur)ringde merels in de omgeving van Wageningen. De merels hebben in totaal 4 ringen om de poten. Eén poot heeft een kleurring met daaronder een witte ring met een zwarte inscriptie en de andere poot heeft een kleurring met daaronder met een metalenring.

Ziet u een gekleurringde merel in uw tuin of tijdens een wandeling, probeer dan de kleurring combinatie te bepalen of maak een foto! U kunt meldingen van ge(kleur)ringde merels kunnen worden doorgegeven op https://submit.cr-birding.org/projects/62/ (hiervoor is het registreren van een account noodzakelijk) of via merelnestonderzoek@gmail.com. Daarnaast zijn we ook erg blij met meldingen van incompleet afgelezen gekleurringde merels of merels met alleen een metaalring. We kunnen dan gericht in een klein gebied zoeken naar deze merel om die alsnog volledig af te lezen.

Een jonge merel met kleurringen aan beide poten. Veelal zijn de kleurringen goed te zien met een verrekijker.
advertentie
advertentie