De eerste avond in de BBLTHK in kleine setting (foto: Jan Boer)
De eerste avond in de BBLTHK in kleine setting (foto: Jan Boer) (Foto: )

"Parkeren binnenstad groot probleem"

Met een driedaagse activiteit heeft RTV Rijnstreek in rechtstreekse radioprogramma's uitgebreid aandacht besteed aan de bereikbaarheid van de Wageningse binnenstad

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Lokale politici, ondernemers en andere Wageningers schoven aan om te praten over deze problematiek. Op de eerste avond in de bblthk gaf wethouder Peter de Haan aan, dat het parkeerprobleem al langer speelt. Ondernemer Leo de Windt vertelde, dat vanwege het moeilijke parkeren in de binnenstad, de bezoekersaantallen drastisch teruglopen. Men viel ook over de slechte bewegwijzering naar parkeerplaatsen. In een eerder opgenomen interview vertelde Dorien van de Laak, directielid van Junushoff, dat met name op vrijdagavond (koopavond) regelmatig theatervoorstellingen later beginnen, omdat bezoekers grote problemen hebben met het parkeren. Ondernemer Jan Matser schreef de gemeente een brief over de kermis. Hij vindt de parkeerplaats aan het Plantsoen een foute plek. Het feit, dat de kermis een hele parkeerplaats in beslag neemt, werd als pijnpunt gezien. De Haan: "Het zijn herkenbare zorgen. Het contract met de kermisexploitanten loopt tot 2021. Daarna moeten we daar goed naar kijken".

Onderzoek naar parkeergarage

Op vrijdagavond in de tweede rechtstreekse uitzending vanuit de bblthk met publiek ging het over de toegenomen verkeersdrukte van en naar Wageningen en de overlast, die dat in de stad veroorzaakt. Dat er wordt onderzocht of en waar er in de binnenstad een parkeergarage kan komen, werd goed ontvangen. Maarten Kessel (WOC) vindt, dat er bij de Rabobank plek is voor een parkeergarage. Wethouder Dennis Gudden: "De plek voor een parkeergarage is niet het probleem. Wel de financiering. Het clusteren van parkeermogelijkheden op één plek kan veel irritatie wegnemen. Bovendien ontstaat er dan extra ruimte voor het stallen van de fiets." Bijvoorbeeld op het Beuningplein, dat autovrij zou kunnen worden gemaakt. Dat er bij de ontwikkeling van de Campus nooit goed is nagedacht over de bereikbaarheid van de binnenstad, was een constatering, die door de gasten werd gedeeld. Peter Spitteler, voorzitter Wageningen Goed Op Weg, stelde, dat zowel gemeente als WUR kansen laten liggen voor de oplossing van knelpunten, zoals het creëren van een veilige oversteek bij Hoevestein. Volgens Simon Vink (WUR) is nu daadkracht vereist en moet Wageningen niet wachten op plannen, die de provincie heeft voor Wageningen. Hij wees op de groeiende bedrijvigheid op de Campus. Die wordt volgens hem niet op de eerste plaats veroorzaakt door de WUR, maar door de groei van Foodvalley. Unilever is daar een voorbeeld van met 600 medewerkers. En er zullen meer grote bedrijven richting Wageningen komen. Zaterdag werden voorbijgangers in het centrum gevraagd naar hun mening. Conclusie: parkeren is hier een ernstig probleem. Voer op zaterdag gratis parkeren in. Donderdag en vrijdag zendt Rijnstreek-tv een samenvatting uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden