Muziekliefhebber Wesley van Laar heeft met de opening van Re-Turn Records zijn jarenlange droom waargemaakt. (foto: Kees Stap)
Muziekliefhebber Wesley van Laar heeft met de opening van Re-Turn Records zijn jarenlange droom waargemaakt. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Plaat van vinyl is weer helemaal terug

Door Kees Stap

"Wat is er nou lekkerder dan muziek vanaf vinyl te luisteren, met mensen over muziek te praten en samen van muziek te genieten?" Wesley van Laar is muziekliefhebber pur sang en heeft al jaren de droom om een eigen platenzaak te beginnen. Zaterdag maakt hij die droom waar, dan start hij Re-Turn Records.

WAGENINGEN Als je de winkel aan de Herenstraat 35 binnenstapt, overvalt je onmiddellijk een gevoel van nostalgie. Aan de muren hangen iconische hoezen als de banaan van Warhol op de plaat van The Velvet Underground. Uit de boxen klinkt muziek van Joy Division. Wesley van Laar glundert als hij de LP omdraait. "Al vroeg was ik gek van punkmuziek, daar is later jazz en wereldmuziek bijgekomen. Misschien een vreemde combinatie, maar het is juist de afwezigheid van regels die mij daarin aanspreekt." Bij Re-Turn Records vind je echter allerlei soorten muziek. Van Beatles tot Zappa en van de Beach Boys tot Prince. "Het merendeel van wat ik heb is tweedehands, maar er is ook een klein aanbod nieuw werk."

Opening Re-Turn Records

Op de vraag wat vinyl zo bijzonder maakt, hoeft Wesley niet lang na te denken. "Een CD zet je in de kast en je kijkt er nooit meer naar. Een platenhoes is echter een kunstwerk dat je zelfs aan de muur wilt hangen. Uiteraard is ook de muziekbeleving op een plaat intenser, maar je luistert ook meer naar het verhaal zoals de makers het bedoeld hebben. Bij een CD heb je al gauw de neiging om een nummer te skippen, bij een plaat doe je dat niet. En dan heb ook nog eens het genot dat je een plaat halverwege moet omdraaien om verder te luisteren. Geen wonder dat vinyl tegenwoordig weer helemaal terug is."

Luisterhoek

Voorlopig is Re-Turn Records open op vrijdag van 11.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00. "Op die manier kan ik het combineren met mijn reguliere baan in de gehandicaptenzorg", zegt Wesley. "Ik wil van de platenwinkel een plek maken waar muziekminnend Nederland terecht kan. Dat betekent dat ik veel collectors items in huis heb. Ik ben veel op pad om mooi materiaal te zoeken en krijg ook wel eens collecties aangeboden."

Openingsfeest

Verderop in de Herenstraat zit Bartovsky, nog een winkel voor tweedehands LP's. Volgens Wesley zijn zij echter eerder collega's dan concurrenten. "Het is juist mooi dat liefhebbers weten dat je in Wageningen moet zijn voor vinyl. Daarom vindt ik het heel mooi en symbolisch dat Bart de Gouw, de eigenaar van Bartovsky, zaterdag om 13.30 uur Re-Turn Records komt openen. Na de opening gaan Hermanus Artisticus en Martijn Adelmund een muzikaal en poëtisch optreden koppen aan vinyl. Vanaf 14.15 uur treedt live de band Psyso op, zij spelen psych indie rockmuziek."

www.returnrecords.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden