Het Platform Wageningse Ouderen wil het 'oliemannetje' zijn dat op het juiste moment instanties voor ouderen alert maakt.
Het Platform Wageningse Ouderen wil het 'oliemannetje' zijn dat op het juiste moment instanties voor ouderen alert maakt.

Platform voor lokale ouderen

19 oktober 2021 om 11:44 Overig

Wonen voor Wageningse senioren

WAGENINGEN - In Wageningen is wonen een dingetje: grote druk op de huizenmarkt en inmiddels volop onderkomens voor studenten. Het Platform Wageningse Ouderen is opgericht om het oog in de belangen van ouderen te houden. Het Platform verbindt diverse betrokken instanties met elkaar, die het belang van de oudere Wageningers bedienen. Dat zijn er ruim twintig. Onlangs organiseerde het Platform Wageningse Ouderen een bijeenkomst met als thema woonwensen van ouderen en in hoeverre de gemeente Wageningen daarin voorziet. De Woonadviescommissie, Woningstichting, makelaar Hanita Arns en wethouder Anne Janssen droegen er hun (bouw) steentje bij.

Jan Boer

De wethouder noemde als mogelijke plekken voor ouderen Duivendaal, Costerweg, Dreijen als locaties, waar de gemeente in het bijzonder voor ouderen wil bouwen. In de voorbije jaren lang de klemtoon vooral op de studenten. Daarvoor is inmiddels voldoende huisvesting. Uit het woonwensenonderzoek bleek, dat ouderen graag dichtbij voorzieningen willen wonen en dichtbij het centrum. De gemeente onderzoekt nu waar eventueel gebouwd kan worden voor ouderen. Moeilijkheden zijn onvoldoende bouwlocaties en financiële haalbaarheid. De gemeente heeft de woonzorg voor senioren op het netvlies staan. Annelies Barnard, directeur van de Woningstichting, vertelde, dat er in de afgelopen tien jaar rond de 600 en 880 woningen gebouwd zijn voor starters en senioren. Belangrijk dat deze woningen betaalbaar blijven. Uit onderzoek bleek dat 32 procent van de 85-plussers zelfstandig wil en kan wonen. Barnard: “Een andere trend is, dat vijftig procent eenzaam is, twaalf procent extreem eenzaam”. Ze ziet als grootste uitdaging in een tijd dat er weinig ruimte om te bouwen is, om met creatieve oplossingen te komen, bijvoorbeeld kantoorgebouwen verbouwen tot woningen. Makelaar Hanita Arns ziet ook het gebrek aan voldoende woningen voor ouderen. Voor haar is veel bouwen een oplossing. Ze vindt het van belang om steeds creatief te blijven denken richting oplossingen. Ze ziet veel kansen in gemeenschappelijke hofjes. Jeroen Roelofs van het Knarrenhof initiatief gaf tekst en uitleg over hoe in meerdere steden in Nederland gemeenschappelijke achtertuinen en binnenruimtes gemaakt worden en dat iedereen met behoud van privacy zorg voor elkaar kan hebben. Men kan dan samen tuinieren en recreëren, hobby’s uitoefenen en bijeenkomsten houden. Voor iedereen de vrije wil om er al dan niet gebruik van te maken. Ook in Wageningen wil men zo’n initiatief ontwikkelen. Pieter van Ginniken van het Platform Wageningse Ouderen is blij met deze plenaire bijeenkomst: “Hier zie je de toegevoegde waarde van het Platform Wageningse Ouderen. We willen de open ogen en oren zijn van de Wageningse ouderen, zodat wij de juiste instantie op het juiste moment kunnen aanbevelen”. Volgens de mensen van het platform is zoiets hard nodig: “Bij ouderen zien we veel verborgen armoede, omdat men zich schaamt om ermee voor de dag te komen.Ook de stap naar het Startpunt blijkt vaak een te hoge drempel te zijn”.

advertentie
advertentie