Karin, Jelle en Dylan voor de witte woningen: "Hier in het Groene Hofje valt voor iedereen alles op zijn plek!"
Karin, Jelle en Dylan voor de witte woningen: "Hier in het Groene Hofje valt voor iedereen alles op zijn plek!" Jan Boer

Het Groene Hofje: een veilige plek

20 oktober 2021 om 15:48 Overig

De witte woningen in de Prof. Visserlaan 

WAGENINGEN - Dat is het nieuwe complex het Groene Hofje in Nieuw Kortenood, een cluster van veertien kleine woningen waar sinds mei dit jaar zo’n twintig mensen wonen. Naast een vijftal volwassen, die voor begeleiding en ondersteuning zorgen, wonen er volwassenen en jongeren met bijvoorbeeld autisme. Stichting het Groene Hofje is een ouderinitiatief, dat deze kwetsbare mensen een veilige, gezamenlijke ruimte en een vangnet biedt om volop deel te kunnen nemen aan de samenleving. De bewoners hebben er hun eigen kleine woning en weten zich verzekerd van ondersteuning in een sfeer van vertrouwen. Ze hebben inspraak in alles wat er gebeurt, zodat ze zo zelfstandig mogelijk in hun kwetsbaarheid kunnen leven. Karin van Asseldonk is met haar man één van de kartrekkers. 

Jan Boer

Ze hebben drie zoons met autisme. Het gezin woont nu in het Groene Hofje. “Het gaat tegen alle regels in wat we hier doen. Wij kijken naar kwetsbare jongeren, die al jaren op een wachtlijst stonden met geen zicht op fijn begeleid wonen. Het gaat om jongeren, die de wereld niet goed begrijpen, gepest werden en geen aansluiting konden vinden. Soms werd zo’n kind hard aangepakt door een leerkracht uit onbegrip. Ze willen zó graag meedoen, maar weten niet hoe dat moet”. In de tijd voor het Groene Hofje zaten de jongeren veel thuis, psychisch kwetsbaar vanwege de enorme overprikkeling. Ze begrepen dingen niet meer, hetgeen leidde tot angst en paniek.  

NERGENS PLEK Karin: “We kwamen bij hulporganisaties voor hulp voor onze jongens. Er was nergens plek! Zo kwamen ze thuis te zitten, niet naar school, dus geen contact met leeftijdsgenoten”. Daarom besloot het echtpaar om het initiatief te nemen, dat samen met anderen leidde tot de stichting het Groene Hofje. Ook Ester woont er als volwassene samen met haar man: “Ons kind woont hier dus ook en wat we zien is, dat het volledig de eigen verantwoordelijkheid neemt en goed in de samenleving staat. Ja, deze woonvorm werpt zijn vruchten op een geweldige manier af! Toegevoegde waarde is, dat je ziet dat de jongeren elkaar met alles helpen. Ze knappen er zo van op! De verantwoordelijkheid is vrij groot. Wij moesten hier zelf ook landen!” Voor Karin van Asseldonk is het duidelijk: “De persoonlijke aandacht betaalt zich terug. Ze worden gehoord, ze weten dat je in de buurt bent en dat er volop contact is”. Jelle is één van de bewoners: “Mensen met problemen gaan soms dwalen, maar hier ben je op een fijne manier bij elkaar en is er een goede communicatie. Het is belangrijk, dat iedereen weet dat dit bestaat en dat dit geweldig is! Weet je, de ene mens is de andere niet”. Ook Dylan woont er zelfstandig: “Het voelt alsof het Groene Hofje een woongemeenschap is. Het voelt als thuis. Hiervoor zat ik op een beschermend wonenplek, waar ik me ongelukkig voelde. Hier mag ik zijn die ik ben”. Op zondag 7 november houdt het Groen Hofje een Open Dag. Kijk op: www.groenehofje.nl.

advertentie
advertentie