Afbeelding

Eerste steen Bevrijdingsstraat in ere hersteld

2 november 2021 om 19:17 Overig

WAGENINGEN Menigeen zal het nooit eerder zijn opgevallen wanneer zij door de Bevrijdingsstraat liepen. De fraaie eerste steen op de scheiding van de panden Bevrijdingsstraat 12 en 14.

Op 23 juli 1914, vier dagen nadat Hotel de Wereld officieel vierde dat het honderd jaar ‘in de familie was, werd door exploitant-eigenaar Joannes Godefridus Snackers een fraaie hardstenen eerste steen gelegd voor de bouw van vier dubbele herenhuizen. Deze panden, direct naast het koetshuis van het hotel aan de toenmalige Grindweg, waren bedoeld voor de verhuur maar ook om zijn oude dag zeker te stellen. 

Deze burgerhuizen zijn ontworpen door de Nijmeegse architect G.J.M. Hof, die meerdere panden in Wageningen op zijn naam heeft staan. Hij was getrouwd met de dochter van de vorige eigenaar van het hotel, Gerardus Steuk. Rond 1920 ontwierp Hof ook het nieuwe interieur van het hotel, waaronder de inrichting en lambrisering van de gelagkamer, de huidige capitulatiezaal. 

Na bestudering van de bouwtekeningen en oude foto’s werd duidelijk dat de steen al vanaf de bouw aan het oog onttrokken moet zijn geweest door een regenpijp en later ook nog door een forse kabelgoot. Dankzij de enthousiaste medewerking van de Woningstichting zijn deze nu keurig omgeleid en verplaatst. De Wageningse beeldhouwer en restaurator Toon Rijkers heeft vervolgens de prachtige gegraveerde letters op de steen zorgvuldig ingekleurd met antracietkleurige letterverf, waardoor de steen voor het eerst in zijn volle glorie is te zien.

advertentie
advertentie