Afbeelding
Foto: Unsplash

Energieprijzen door het dak: kabinet verlaagt energiebelasting

9 november 2021 om 12:04 Partnercontent

De energieprijzen rijzen momenteel de pan uit. Veel Nederlanders maken zich zorgen dat zij de energierekening in de toekomst niet meer kunnen betalen. Daarom is er tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen besloten om de energiekosten van huishoudens met 375 miljoen euro te verlagen. Het is nog maar de vraag of dat gaat helpen, aangezien de gasprijzen fors zijn gestegen.

ODE wordt verlaagd en korting op energiebelasting verhoogd

De energiebelasting is een ingevoerde heffing op het gebruik van elektriciteit en aardgas. De energiebelasting wordt geïnd door het energiebedrijf, dat deze belasting weer afdraagt aan de Belastingdienst. De gemiddelde energierekening bestaat ongeveer voor een derde uit energiebelastingen. Deze belasting wordt dus verlaagd. Hiervoor wordt de belasting op Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) verlaagd en de korting die iedereen krijgt op de energiebelasting verhoogd. Op deze manier zouden huishoudens ongeveer vier tientjes goedkoper uit zijn. Ook bedrijven kunnen profiteren van deze korting. Gas wordt daarentegen steeds zwaarder belast. Op 1 januari 2022 gaan de energiebelastingen op gas namelijk met bijna 2 cent per kuub omhoog.

Oorzaken hogere gasprijs

De gasprijzen zijn hoger dan ooit in Nederland en de rest van Europa. Dat heeft verschillende oorzaken. Doordat de winter en het voorjaar relatief koud zijn, zijn de voorraden niet zo groot. De gaskraan in Groningen wordt langzaam dichtgedraaid, daardoor zijn we vooral afhankelijk van de import van gas uit het buitenland. De gasvraag is, na de coronacrisis, in Azië flink toegenomen. Aangezien ze in Azië bereid zijn om meer te betalen voor gas, gaat de voorraad voornamelijk daarnaartoe. Helaas zal de situatie de komende maanden niet veranderen. Het CBS liet aan het begin van 2021 weten dat een huishouden met een gemiddeld verbruik ongeveer 1500 euro per jaar kwijt zou zijn aan energiekosten. Volgens een prijsvergelijkingswebsite zijn huishoudens vanaf 1 januari 2022 minimaal 550 euro duurder uit dan aan het begin van dit jaar. Consumenten kunnen het beste regelmatig energie vergelijken om te kijken of ze bij een andere energieleverancier goedkoper uit zijn. Op deze manier betaalt men niet onnodig veel voor energie.

Isoleren de moeite waard

Door aardgas de komende jaren zwaarder te belasten en elektriciteit juist minder, maakt de overheid de overstap van aardgas naar elektrische, duurzame verwarmingsopties steeds aantrekkelijker. Hiermee worden huishoudens gestimuleerd om de woning beter te isoleren. Een goede isolatie is namelijk een voorwaarde voor een duurzame verwarmingsinstallatie zoals een warmtepomp. Bovendien hoeft men een stuk minder te stoken om de woning aangenaam te houden. De warmte blijft door een goede isolatie namelijk een stuk langer in huis hangen. Hierdoor wordt de energierekening ook een stuk lager. Woningeigenaren kunnen gebruik maken van de subsidie Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Ook door te investeren in energiezuinige apparaten, wordt de energierekening lager.

advertentie
advertentie