Frits van de Klift (links) in een innige omarming met FC Wageningen-trainer Frans Körver na het promotieduel (7 juni 1980): FC Wageningen-SC Cambuur (4-0). FC Wageningen promoveerde naar de eredivisie.
Frits van de Klift (links) in een innige omarming met FC Wageningen-trainer Frans Körver na het promotieduel (7 juni 1980): FC Wageningen-SC Cambuur (4-0). FC Wageningen promoveerde naar de eredivisie. Foto: Gemeentearchief Wageningen/ Fotograaf: Rob Leenarts

Oud-FC Wageningen verdediger Frits van de Klift overleden

18 november 2021 om 15:39 Voetbal

WAGENINGEN - Afgelopen zondag, 14 november, is voormalige verdediger van FC Wageningen Frits van de Klift op 73-jarige leeftijd overleden. De stoere verdediger kon de strijd met een slopende ziekte niet winnen. In het bijzijn van zijn dierbaren is van de Klift rustig ingeslapen.

Dick Martens

DEBUUT - Als geboren Wageninger en gek van voetballen was het logisch dat hij zijn eerste stappen richting de Wageningse Berg zou gaan zetten. Dat gebeurde, aan de hand van zijn buurman, dan ook al toen Van de Klift nog maar zeven jaar oud was. ,,Stel je voor, dat je daar eens zou komen te lopen”, liet hij optekenen in het door Rien Bor en Arjan Molenaar geschreven boek, ‘De Onneembare Vesting’. Zijn droom werd werkelijkheid, nadat hij eerst nog ‘een tussenstap’ had gemaakt bij ONA’53. En niet onverdienstelijk, want hij maakte daar al op zijn 15e zijn opwachting in de hoofdmacht. Dat talent zich niet verloochent bleek ook bij het ONA-talent al snel, want nadat hij de overstap had gemaakt naar WVV Wageningen en ging spelen in ‘de betaalde jeugd’ en een korte periode in het tweede elftal ging zijn ‘groen-witte-droom’ op 1 oktober 1967 in vervulling. Op die dag debuteerde hij op de Berg in het duel met EDO (2-0) voor zijn voetballiefde WVV Wageningen.

Legendarische wedstrijd en promotie

Onafgebroken speelde de robuuste verdediger, zoals hij door Bor en Molenaar treffend werd getypeerd, vervolgens in de hoofdmacht, waar hij nu officieel contractspeler was. Hij leek een langdurige Wageningen-carrière tegemoet te gaan. Maar er kwam ‘even’ een klein kinkje in de kabel. Wageningen contracteerde twee nieuwe verdedigers, Rini Block en Arno Wellerdieck. Het kostte van de Klift zijn basisplaats, die teleurgesteld vertrok naar het Amersfoortse HVC. ,,Maar in mijn hart was ik liever in Wageningen gebleven”, legde hij destijds zijn gevoelens bloot. In Amersfoort speelde hij vervolgens vijf seizoenen. Daarna keerde hij op voorspraak van een andere Wageningen-legende, Ton van de Weerd, weer terug naar de club waar zijn hart lag en ligt: WVV Wageningen. Onder de vleugels van trainer Frans Körver werden het een aantal mooie seizoenen, met onder andere de legendarische bekerwinst bij PSV (1-6) en de promotie naar de eredivisie in het seizoen 1979-1980. Toen was de naam van de club ‘omgedoopt’, omdat vanaf 1 juli 1978 de betaalde tak van WVV Wageningen ondergebracht werd in een aparte stichting onder de naam FC Wageningen.

De ‘dinsdagmorgen-groep’

Een seizoen later (1980-1981) leek er een einde te komen aan zijn Wageningen-periode. Hij had besloten zijn carrière voort te zetten bij GVVV in Veenendaal. Maar hij werd door ‘zijn’ club overgehaald nog een seizoen te blijven. Dat deed hij om een jaar later toch richting Veenendaal te vertrekken. Maar verloren voor de FC raakte hij nimmer. Na het faillissement in 1992 wierp van de Klift zich met nog een aantal andere oud-spelers op om zich sterk te maken voor het behoud van het stadion op de Berg. Dat werd de inmiddels niet meer weg te denken ‘dinsdagmorgen-groep’, die wat schuchter met een man of vijf begon, maar inmiddels is uitgegroeid tot meer dan 25 mannen en ook vrouwen. Als het mogelijk was kwam hij ook tijdens zijn ziekte nog regelmatig langs met zijn vrouw Marian of met oud-voorzitter van SDOO uit Heteren, Tonny Jansen.

De laatste wens van Frits is om een donatie te geven aan de Stichting Ambulance Wens in plaats van bloemen. Donaties zijn welkom op rekeningnummer: NL61 RABO 0112 9246 11

Bron: De beschrijving en details van de voetbalcarrière van en over Frits van de Klift komen uit het boek ‘De Onneembare Vesting’ van Rien Bor en Arjan Molenaar.

advertentie
advertentie