Twee partijen hebben een plan ontwikkeld voor de Aula van de WUR aan de Generaal Foulkesweg. (foto: Kees Stap)
Twee partijen hebben een plan ontwikkeld voor de Aula van de WUR aan de Generaal Foulkesweg. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Komt er een debatcentrum of een filmtheater in de Aula?

Komt er een debatcentrum of een cultureel centrum met een filmtheater? Twee partijen hebben een plan gemaakt voor de Aula van de WUR aan de Gen. Foulkesweg. De WUR gaat de Aula verlaten, omdat er op de Campus een nieuwe gebouw komt voor promoties, afstudeerceremonies en debatten.

WAGENINGEN - De herbestemming moet volgens de WUR recht doen aan de historische, culturele belevingswaarde van de aula. Het moet een bijdrage gaan leveren aan een aantrekkelijk centrum van Wageningen en een bijdrage aan een blijvende binding tussen de stad en de WUR.

Nadat eerder dit jaar al bekend werd dat de combinatie BOEi/Van Swaaij een plan heeft ingediend voor een cultureel centrum en een verhuizing van het Heerenstraat Theater, heeft nu ook de Noordereng Groep haar plannen gepresenteerd. Deze groep, met als drijvende kracht Gerben Kuipers van voorheen het Molenstraattheater en Cinemec, wil graag een debatcentrum met overnachtingsmogelijkheden ontwikkelen.

"Om de aula weer een maatschappelijke en historische functie te geven, hebben we het idee uitgewerkt om de Aula een centrale plek te gaan geven in het maatschappelijk debat over Voedsel en Vrede", aldus de Noordereng Groep in een presentatie. "Deze nieuwe debatfunctie is breed gekozen zodat vele thema's in dit debatcentrum aan de orde kunnen komen. Ook de historische context van Wageningen met haar 'Voedseluniversiteit' kan haar historie blijvend etaleren. Denk aan tentoonstellingen en bijzondere exposities, moderne videopresentaties, documentaires etc." De Noordereng Groep wil het hoofdgebouw opknappen, maar daar geen grote verbouwingen aan doen. In het hoofdgebouw willen ze dan een debatruimte maken waar verschillende opstelling van de stoelen mogelijk zijn. De ruimte kan zo ook gebuikt worden als expositieruimte en videopresentatieruimte. Dit moet een publiekstrekker worden waar zij naar verwachting ongeveer 75.000 bezoekers mee naar Wageningen willen trekken. Van de achterliggende bibliotheek willen ze overnachtingsruimtes maken met 42 kamers. Tussen het hoofdgebouw en de bibliotheek willen ze een nieuwe ruimte bouwen in de vorm van een glazen kas. De toekomstige functie van de aula als debatcentrum kan volgens de Noordereng Groep zelfstandig zonder subsidie worden geëxploiteerd.

Naar verwachting neemt de WUR eind dit jaar een besluit aan wie van de twee partijen zij de aula wil verkopen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden