Ilonne Bongers, Wim Huijser, Robert Frijlink en Lysbeth Beels bij Hotel De Wereld, begin- en eindpunt van het Pad van de Vrijheid.
Ilonne Bongers, Wim Huijser, Robert Frijlink en Lysbeth Beels bij Hotel De Wereld, begin- en eindpunt van het Pad van de Vrijheid. (Foto: Kees Stap)

Lopen langs het Pad van de Vrijheid

Door Kees Stap

Wandelen is populair. Jaarlijks lopen vele liefhebbers lange routes als het Pieterpad of zelfs de pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostella. Als het aan vier enthousiaste Wageningers ligt, is er volgend jaar ook een Pad van de Vrijheid rond Wageningen.

WAGENINGEN - Lysbeth Beels liep begin juni de Walk of Wisdom, een moderne pelgrimsroute rond Nijmegen. Al wandelend vroeg ze zich af waarom er nog niet zoiets in Wageningen bestond. "Je ziet de laatste jaren op meerdere plekken in Nederland wandelingen met inhoud ontstaan. Rond Wageningen kun je daar perfect het thema vrijheid voor gebruiken. Ik benaderde Ilonne Bongers van Bas Buitensport en zij was direct enthousiast om mee te doen. Zij betrok schrijver en wandelliefhebber Wim Huijser en centrummanager Robert Frijlink bij het project. En binnen een maand hebben we de Stichting Pad van de Vrijheid opgericht waarmee we nu hard aan de slag gaan om het daadwerkelijk te realiseren."

Wandelen
met inhoud

De stichting heeft als doel in het komende jaar het 'Pad van de Vrijheid' te ontwikkelen. Het Pad van de Vrijheid wordt een wandelroute van ongeveer 150 km rondom Wageningen, opgedeeld in meerdere etappes. De route passeert elf dorpen en steden in de gemeenten Wageningen, Rhenen, Neder-Betuwe, Overbetuwe, Renkum, Arnhem, Ede en Veenendaal. Deze route is anders dan de bestaande wandelingen als de Pegasus wandeltocht, Airborne wandeltocht en Capitulatie vrijheidstocht. Ook inhoudelijk voegt het Pad van de Vrijheid duidelijk iets toe. De route biedt mensen de mogelijkheid om, al wandelend, vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven. Begin- en eindpunt wordt Hotel De Wereld.

Wandelen met inhoud, zo noemt het viertal het Pad van de Vrijheid. "Voorop staat dat het een heel mooie wandeling wordt in een prachtige omgeving. Maar de inhoud is een mooie extra. De route haakt in op het verhaal van Market Garden en de bevrijding in 1945. Ook is er aandacht voor het cultureel erfgoed dat verwijst naar de Tweede Wereldoorlog, leven in vrede en 75 jaar vieren van de vrijheid. De wandelaars worden ook geïnspireerd en gestimuleerd om stil te staan bij de vrijheid in hun eigen leven." Het viertal hoopt dat het Pad van de Vrijheid volgend voorjaar helemaal gereed is. "Routemaker Rob Wolfs is nu al druk bezig om een mooi wandeltraject te maken. Harry Harsema van Uitgeverij Blauwdruk helpt om een wandelgids te ontwerpen, we willen een website op gaan zetten en we streven er naar om te route blijvend te markeren met een mooi logo. We hopen dat het Pad van de Vrijheid volgend voorjaar helemaal gereed is. Het zou toch mooi symbolisch zijn als op 5 mei, wanneer we 75 bevrijding in Wageningen gaan herdenken, de eerste wandelaars daadwerkelijk op pad gaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden