Anton van Renssen werkt aan een podcastserie over de van aankomst van Indische Nederlanders in Oranje Nassau Oord.
Anton van Renssen werkt aan een podcastserie over de van aankomst van Indische Nederlanders in Oranje Nassau Oord. Thea Wassink

Podcastserie over ONO

8 december 2021 om 09:08 Overig

Oranje Nassau Oord als Huis van Aankomst

WAGENINGEN Historicus dr. Anton van Renssen is op zoek naar Indische Nederlanders die in de jaren vijftig en zestig hebben gewoond in het sanatorium voor tuberculosepatiënten Oranje Nassau Oord in Wageningen. In samenwerking met de bibliotheek Wageningen en het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag werkt hij aan een podcastserie over hun komst naar Nederland. Oranje Nassau Oord was een van de Huizen van Aankomst voor Indische Nederlanders die aan TBC leden. De podcastserie gaat over hoe zij daar kwamen, over hun leven daar als tbc-patiënt en hoe ze daarna hun leven in Nederland hebben opgepakt.

De aanleiding voor het maken van de podcastserie zijn enkele documenten die Van Renssen ontdekte in het archief van zijn moeder. Zij werkte van 1957 tot aan haar trouwen in 1959 als maatschappelijk werkster bij de gemeente Wageningen. Een van haar taken was het begeleiden van Indische Nederlanders die in Oranje Nassau Oord terechtkwamen. In haar archief bevindt zich, naast enkele brieven van bewoners van ONO, een schrift met namen van mensen bij wie ze langsging om te helpen. Deze namenlijst, met daarin veel namen van Indische Nederlanders, is het uitgangspunt van de zoektocht van Van Renssen.

In het verhaal dat hij wil vertellen staan de Indische Nederlanders centraal. Die wil hij graag hun eigen verhaal laten vertellen. Daarnaast vertelt hij over de hulp die ze van verschillende kanten kregen, zoals van gemeenten en uit kerken. Voor het maken van deze podcast is Van Renssen op zoek naar deze oud-bewoners van Oranja Nassau Oord en hun nakomelingen. Hij wil aan de hand van hun verhalen en op basis van archiefonderzoek de gebeurtenissen reconstrueren.

De eerste aflevering van de podcastserie wordt gelanceerd op 5 december 2022. Dat is op de dag af 65 jaar nadat de Indonesische president Soekarno op ‘Zwarte Sinterklaas’ 1957 bekendmaakte dat de Nederlandse bedrijven zouden worden genationaliseerd en de Nederlanders het land moesten verlaten.

advertentie
advertentie