Sylvia Bomer en Kees van Loon hopen dat veel Wageningen De Casteelse Poort komen bezoeken. (foto: Kees Stap)
Sylvia Bomer en Kees van Loon hopen dat veel Wageningen De Casteelse Poort komen bezoeken. (foto: Kees Stap) (Foto: )

"Dit had ik hier echt niet verwacht"

Door Kees Stap

"Goedemiddag, van harte welkom in Museum de Casteelse Poort. Weet u al wat u wilt bekijken in ons museum? Kan ik u wellicht een kleine rondleiding geven?"

Wageningen - Sylvia Bomer is een van gastvrouwen en gastheren in het museum. "Ik ontvang hier de bezoekers op de vrijdagmiddag. Vroeger werkte ik bij de gemeente achter de balie. Toen ik daar stopte, vroeg mijn buurvrouw of vrijwilligerswerk bij De Casteelse Poort niet iets voor me was. En ik moet zeggen dat het erg leuk werk is. Als gastvrouw vertel ik de bezoekers wat zij in het museum kunnen zien en ik laat hen de boeken en kaarten in onze museumwinkel zien. Vaak vragen mensen wat er verder in Wageningen te zien en te doen is. Daarvoor hebben we de Proef Wageningen folders, die geef ik mee en ik vertel hen wat ik zelf leuk vind in Wageningen."

6.000 bezoekers

De Casteelse Poort ontvangt jaarlijks circa 6.000 bezoekers, twee derde van hen komt van buiten Wageningen. "Bezoekers vertellen dat zij verrast zijn door de diversiteit die te zien is in het museum. 'Dit had ik hier echt niet verwacht' krijgen we vaak als reactie", vertelt Sylvia. Sylvia vindt daarom dat meer Wageningers het museum zouden moeten bezoeken. "Als je iets wil weten over de geschiedenis van je eigen stad, moet je absoluut een keer langs komen."

De Vrede van Wageningen

Het museum heeft namelijk een vaste expositie waarin van alles te zien en te lezen valt over 5000 jaar plaatselijke historie. 'De Vrede van Wageningen 1945' vertelt daarnaast het verhaal van Wageningen en de Wageningers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast deze permanente exposities over het rijke verleden van Wageningen biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie. Zo is nu de expositie over tekenaar Eppo Doeve te zien, in het najaar komt een expositie over 150 jaar middelbaar onderwijs in Wageningen. Aan het museum is bovendien een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden.

Vrijwilligers

De Casteelse Poort werkt uitsluitend met vrijwilligers. "Al meer dan 30 jaar zetten zij zich in om alle inwoners van Wageningen en andere belangstellenden de gelegenheid te bieden kennis te maken met het rijke verleden van stad en streek. Op dit moment zijn er zo'n 70 mensen bij ons actief, maar uitbreiding van ons team is altijd welkom", zegt Kees van Loon, bestuurslid bij het museum.

De Casteelse Poort zoekt nog nieuwe medewerkers voor de functie van gastheer/gastvrouw. Baliediensten zijn maximaal drie uur; wij vragen een inzetbaarheid van minimaal twee diensten per maand. Belangstelling? Kom langs of neem contact op met Kees van Loon via info@casteelsepoort.nl.

www.casteelsepoort.nl

Meer berichten