Rond het Plantsoen zijn de parkeerplaatsen meestal goed gevuld. (foto: Kees Stap)
Rond het Plantsoen zijn de parkeerplaatsen meestal goed gevuld. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Genoeg parkeerplekken, maar je moet wel een stukje gaan lopen

Er zijn in en rond het centrum voldoende parkeerplaatsen, maar rond het Plantsoen is wel een grote vraag. Dat is volgens wethouder Peter de Haan een belangrijke conclusie van een parkeeronderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

WAGENINGEN - "Iedereen heeft een mening over parkeren in het centrum. Om de discussie met feitelijke cijfers te onderbouwen, hebben we een meting gedaan", legt De Haan uit. Op woensdag 17 april tijdens de warenmarkt en op zaterdag 20 april tijdens de Boekenmarkt is de parkeerdruk gemeten. Op zaterdag is volgens De Haan rond het Plantsoen een parkeerplek schaars. In de gebieden daaromheen wordt juist veel restcapaciteit geconstateerd. Uit het parkeeronderzoek blijkt volgens De Haan dat op 500 meter loopafstand van de binnenstad nog ruimschoots vrije parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Het gaat om de Costerweg, Olympiaplein en de parkeergarages in Torckdael.

Naar aanleiding van de resultaten wil De Haan in gesprek met winkeliers en ondernemers hoe bezoekers de beschikbare plekken kunnen vinden. Ook gaat de gemeente onderzoeken of er een parkeergarage in of vlakbij het centrum kan komen. Vooral de financiële haalbaarheid is daarbij belangrijk. Volgens De Haan is er zeker op zaterdag ook een tekort aan plekken om fietsen te stallen. Daarom wordt gekeken of hier bijvoorbeeld op het Beuningplein extra uitbreiding voor kan komen.

De winkeliers in het centrum geven aan samen met de gemeente Wageningen op zoek te blijven naar oplossingen voor het parkeerprobleem in de Wageningse binnenstad. De noodzaak voor parkeerplaatsen dichtbij het centrum zijn van levensbelang voor een economisch sterke en bruisende binnenstad, aldus de ondernemers. Wel kijken ze volgens centrummanager Robert Frijlink anders tegen de uitkomsten van de parkeerdrukmeting aan dan b en w: "Het parkeerplan 2015 was een goeie stap. Maar doordat niet alle door de werkgroep voorgestelde punten zijn uitgevoerd is het parkeerprobleem niet opgelost maar verplaatst verder de wijken in. Consumenten willen bovendien juist dichtbij het centrum parkeren, 500 meter lopen vinden ze te ver. Dus volgens ons ligt de parkeerdruk hoger dan de gemeente stelt." Een onderzoek naar een gebouwde parkeervoorziening is volgens de ondernemers prima, mits die dichtbij het centrum komt te liggen. "En het moet qua parkeerprijs zeker niet hoger zijn dan huidige tarieven en concurrerend blijven met omliggende gemeentes,"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden