Foto: J.M. van Langen

Regenboogbank in Wageningen

Op 1 augustus is gestart met het schilderen van de bank bij de Serre aan het begin van de Hoogstraat. De bank wordt een grote regenboog om de LHBTQ+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer) inwoners van de stad te laten weten dat ze in Wageningen mogen zijn wie ze zijn.

WAGENINGEN - De gemeente was in samenwerking met SHOUT, de lokale LHBTQ+ belangen- en gezelligheidsvereniging, al enkele jaren op zoek naar een geschikte plek om dit statement van een stad waar iedereen mag zijn wie die is te maken. Deze bank kwam langs als optie, maar de besluitvorming ging langzaam. Toen hebben een paar mensen besloten om vast te beginnen en in december het eerste deel van de bank geverfd in regenboogkleuren. Het blijkt een publiek geheim te zijn wie verantwoordelijke waren voor de nachtelijke verfactie. Dankzij hun schilderwerk en de enorme hoeveel positieve reacties die er op kwamen werd door de werkgroep 'Aan de slag met de binnenstad' besloten dat de hele bank geverfd zou worden. Dat leek stuk te lopen op de kosten van een professionele schilder.

Een groep vluchtelingen, die elke twee weken in de verenigingsruimte van SHOUT bij elkaar komen, hoorde hierover en bood toen aan om het verfwerk te doen met vrijwilligers. De gemeente heeft de materialen geregeld en werd er geschuurd, gegrondverfd en op 8 augustus zijn de eerste kleuren aangebracht. Naast de vluchtelingen, zijn er ook mensen van SHOUT en Thuis betrokken bij het verfproject. Het bestuur van SHOUT is erg blij dat de bank nu geverfd wordt. Bestuurslid Rinske zegt hierover "Met deze bank krijgt Wageningen tastbare en zitbare uiting dat dit een stad is waar je ongeacht je geaardheid of genderidentiteit jezelf kunt zijn en welkom bent. We krijgen tijdens het schilderen ontzettend veel positieve reacties van voorbijgangers. Sommige waren eerst teleurgesteld dat het al geverfde deel in de grondverf ging. Ze waren vervolgens zeer opgelucht toen ze hoorde dat de hele bank nu geverfd wordt in regenboogkleuren." Tutku Yuksel, betrokken bij de werkgroep 'Aan de slag met de binnenstad' vertelt: "vanuit de werkgroep zijn we blij dat we hebben kunnen bijdragen aan het realiseren van dit initiatief. Het is prachtig geworden." Vanwege het onstuimige weer is het de komende week niet mogelijk om het tweede deel van de bank van kleuren te voorzien, maar zodra het weer opknapt wordt het werk afgerond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden