Afbeelding

Nederlands leren met handen, voeten en mobieltjes

31 januari 2022 om 11:52 Overig

WAGENINGEN Vanaf afgelopen september schenkt Huis van de Wijk De Nude op maandagochtend coronaproof gratis koffie en thee. Kwamen hier in het begin vooral autochtone buurtbewoners op af, inmiddels sluiten zich steeds meer mannen en vrouwen uit onder meer Syrië, Turkije, Irak en Iran aan.

Ria (70, uit Renkum) is bezoekster van het eerste uur, evenals haar nicht Annie (72, een echte Wageningse) die op maandagochtend om de week zelf een cursus volgt in het buurthuis. “Ik ben doodop van het praten”, puft Ria. De bezoekers, veelal afkomstig uit het AZC, vuren voortdurend vragen op haar af, soms met behulp van hun telefoon, soms in een moeilijk verstaanbaar Nederlands of in het Engels. Grappig te zien hoe Ria (die 35 jaar in de Enka Fabriek werkte) al haar lichaamstaal inzet om een 23-jarige gast iets uit te leggen. Hij is pas twee maanden in Nederland en loopt de 6 kilometer van en naar het AZC.

Annie heeft altijd in de thuiszorg gewerkt, schoongemaakt en veel gepraat. “Wat een eenzaamheid!” Het valt haar op hoe vrolijk en sterk deze mensen zijn na alles wat ze hebben meegemaakt. De bezoekers hadden haar deze morgen al gemist. Dat raakt haar. “Iedereen wil heel graag Nederlands leren”, zegt Ria. “En dat lukt goed op deze manier, maar wij leren weer wat van de andere culturen.”

Zo vindt zij het bijzonder dat twee Turkse mannen haar spontaan hielpen met de was. “Zo netjes vouw ik een vaatdoek niet op”, lacht ze. Dat bevestigt ook gastvrouw Marina: “Sinds er mensen uit andere culturen de koffieochtenden bezoeken, wordt naderhand de tafel afgeruimd.” Ook deze keer heeft één van de mannen iets lekkers meegebracht voor bij de koffie, zelfgemaakt. 

De koffieochtenden zijn gezellig, maar ook bedoeld om het geleerde uit de taallessen op een spontane manier in de praktijk te brengen en zo beter te integreren. Daar zijn meer Nederlandse gasten voor nodig. Kom gewoon eens kijken op maandag tussen 10.00 en 11.30 uur. Op vrijdag is er op dezelfde tijd ook een koffieochtend. Neem voor meer informatie contact op met Huis van de Wijk De Nude via 0317-419171 of kom langs aan de Kortestraat 2 in Wageningen. Bekijk het activiteitenprogramma via www.solidez.nl of stuur een mail naar info@solidez.nl.

advertentie
advertentie