Klarien Klingen in tuinderij De Wilde Peen
Klarien Klingen in tuinderij De Wilde Peen De Wilde Peen

Inwoners en boeren werken samen aan duurzaam voedsel

12 februari 2022 om 09:01 Lokaal Deel je nieuws

Tuinderij de Wilde Peen in Ede is onlangs lid geworden van duurzame producentenvereniging StreekWaar, samen met tuinderij Het Lichtveen en boerderij Steenbergen in Bennekom. “Echt duurzame, lokale producenten kunnen samen een verschil maken. Maar dat kan alleen als de consument ook de handschoen oppakt”, zegt Klarien Klingen van de Wilde Peen. Met de komst van de drie nieuwe leden telt duurzame lokale producentenvereniging StreekWaar nu 33 leden, bestaande uit ondermeer boeren, tuinders, kaasmakers, broodbakkers en cateraars uit Wageningen en omstreken.

Samen met Maria van Maanen runt Klingen de CSA-tuinderij. “CSA staat voor community supported agriculture. Consumenten doen mee voor het hele jaar en dragen zo mede zorg voor biodiverse en duurzame landbouw. Zo komen niet alle lasten alleen maar op de schouders van de boer”. In Wageningen kennen we meer CSA’s, zoals de Nieuwe Ronde of de Ommuurde Tuin.

Klingen ziet op deze manier ook een rol voor consumenten in StreekWaar. “Het is geweldig hoe de lokale producenten in onze regio zich hebben verenigd rond duurzame productie. Je ziet dat de leden het gemeenschappelijk belang daarvan onderschrijven. De individuele producenten zijn echt bereid elkaar te helpen. We werken nu aan de volgende stap: dat ook de consument daarin een rol pakt.”

Als inwoner kunt u nu al meedoen. Dit doet u door online te bestellen op www.streekwaar.nl of door op zaterdag naar de Streekmarkt op het Salverdaplein te komen. Ook kunt u natuurlijk bij de individuele producenten langsgaan, want de meesten hebben ook een eigen winkeltje of houden open dagen.  Wilt u meer doen? Dan kunt u zich als vrijwilliger melden bij StreekWaar. Bijvoorbeeld door onder het genot van een kop koffie de bestellingen voor de webshop klaar te maken, of door af en toe een marktdienst te draaien.

Klingen: “Inwoners zouden samen met de producenten nog actiever verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het grotere plaatje: biodiversiteit, een fraai landschap, gezond voedsel en een leefbaar loon voor de agroecologische boeren die hier dagelijks voor werken. Bijvoorbeeld door een financiële bijdrage vooraf, of wellicht kunnen consumenten ook lid gaan worden van vereniging StreekWaar.” Binnenkort organiseert StreekWaar excursies langs tuinderijen, boerderijen en graanakkers. Op de website kunt u zich aanmelden voor de nieuwsrief en op de hoogte blijven van de activiteiten.

advertentie
advertentie