Ger Vos en Gonny van der Maten zijn zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ger Vos en Gonny van der Maten zijn zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Koninklijke Onderscheiding

15 februari 2022 om 20:16 Overig

Muzikale partners Ger Vos en Gonny van der Maten

WAGENINGEN Ger Vos en Gonny van der Maten zijn zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De inwoners van Wageningen ontvingen de Koninklijke Onderscheiding na afloop van hun afscheidsconcert bij het Concertkoor Haarlem. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen verraste het tweetal, die zowel muzikaal, als in het dagelijks leven partners zijn.

Ger Vos was meer dan dertig jaar dirigent bij het Concertkoor Haarlem. Daarnaast was hij dirigent van vele andere koren, waaronder in Wageningen het Toonkunstkoor, vocaal ensemble VivaVoce en WSKOV. Het dirigeren was zijn lust en zijn leven. “Als ik op de bok sta, vergeet ik alles om me heen”, zei hij ooit in een interview. Maar dat deed hij niet ter meerdere eer en glorie van zichzelf. “Het is prachtig om als dirigent een groep amateurs naar je hand te zetten en hen naar een semi-professioneel niveau te brengen”, zo legt hij zijn passie uit.

Het dirigentschap bij het Concertkoor Haarlem heeft Ger Vos ook privé iets prachtigs opgeleverd. Hij ontmoette daar Gonny van der Maten en al spoedig werden zij levenspartners. “Een prachtige vorm van samenspel, waarin de liefde voor elkaar en die voor de muziek harmonieus in elkaar overgaan. Jullie vormen een unieke muzikale eenheid, toegewijd aan de muziek, samen brengen jullie het Concertkoor tot grote hoogte”, bracht Wienen het duo alle lof toe.

Nadat Wienen meedeelde dat Ger Vos de Koninklijke Onderscheiding meer dan verdiend heeft voor zijn bijdragen aan de muziek, verraste hij ook Gonny van der Maten. “Naast uw werk bij het Concertkoor Haarlem, bent u ook zelf repetitor, concertorganist, dirigent, cantor-organist en docent. Daarnaast componeert u en draagt u teksten voor. U bent bovendien zeer actief in het muziekleven als organisator van concerten.” Naast de waardering voor haar muzikale en organisatorische kwaliteiten speelde Gonny van der Maten samen met Ger Vos volgens Wienen ook een belangrijke rol voor de familiaire sfeer die het Concertkoor Haarlem kenmerkt. “Alle reden waarom ook zij de Koninklijke Onderscheiding meer dan verdiend heeft”, aldus Wienen. 

advertentie
advertentie