De huidige Nijenoord Allee en de Churchillweg gaan in de plannen flink op de schop.
De huidige Nijenoord Allee en de Churchillweg gaan in de plannen flink op de schop. Johan Mulder

‘Stad steeds onveiliger voor fietsers’

16 februari 2022 om 11:51 Overig

Omwonenden uiten kritiek
op fietsplan

WAGENINGEN Vier bewonersgroepen hebben forse kritiek op de fietsroutes die de gemeente Wageningen vorige week bekendmaakte. ,,Dat plan zou het fietsen veiliger moeten maken, maar het tegenovergestelde is het geval. Fietsen wordt in de stad alleen maar onveiliger”, meent Marc Roosjen van initiatiefgroep ‘Groene Rondweg biedt uitweg’.

Koen Wilmink

De Provincie en de gemeente willen een nieuwe fietsverbinding maken aan de westkant van De Hoef en de Rooseveltweg naar de campus. Ook wil zij aan de westkant van de Kortenoord Allee en aan de noordkant van de Nijenoord Allee langs de Weides dubbelzijdige fietsvoorzieningen maken. Dit om te voorkomen dat te veel fietsers door de Tarthorst gaan. Het fietsplan sluit aan op het provinciale verkeersproject ‘beter bereikbaar Wageningen’.

Behalve de gezondheidsproblemen (geluidsoverlast) zien de bewoners nog grotere problemen voor de verkeersveiligheid voor de vele fietsers. ,,De Provincie en de gemeente hanteren verkeerde cijfers van het (auto)verkeer. Die zijn gebaseerd op een model waarmee de provincie probeert aan te tonen dat een fietsstraat over de Nijenoord Allee mogelijk is. Het verkeer zal - na het einde van de coronapandemie - echter eerder toenemen dan afnemen en de fietsers worden daarvan de dupe. Vooral de scholieren worden voor levensgevaarlijke situaties geplaatst door de vele door kruisingen van langzaam met snel verkeer”, denkt Roosjen.

De omwonenden denken dat er meer gemotoriseerd verkeer overheen rijdt dan wordt ingeschat. De reëel te verwachten aantallen per dag zullen tussen de 4000-5000 bedragen. Veel meer dan waar het model van de provincie van uitgaat. Dat zijn er 1750 op het deel van de fietsstraat over de Nijenoord Allee en 500 voor de Churchillweg vanaf Dolderstraat tot Stadsbrink”, aldus de omwonenden. 

FIETSSTRAAT Het meest onveilige wordt volgens de omwonenden de fietsstraat. Die gaat over de drukke Nijenoord Allee/ Churchillweg en moet voorkomen dat fietsers en auto’s elkaar kruisen. ,,Het kruispunt wordt echter een wirwar aan onoverzichtelijke verkeersbewegingen en daarbij super gevaarlijk”, meldt Roosjen. ,,Vooral voor voetgangers - bijvoorbeeld kinderen die naar het zwembad gaan - wordt het echt gevaarlijk”, vult Jochem Klein-Nagelvoort uit de Tarthorst aan”. ,,In het westen van het land - waar ze meer ervaring hebben met fietsstraten - zouden ze hiervoor beslist niet kiezen. Ook bij weinig autoverkeer doen ze dit niet als er veel gebruik wordt gemaakt door scholieren en minder behendige fietsers. ,,Te grote kans op ongelukken met kwetsbare fietsers”, meldde een verkeersdeskundige uit het westen van het land. ,,Klopt”, denkt ook Rudolph Barkhuijsen van bewonersvereniging Harnas (Harnjesweg, Churchillweg, Spelstraat). ,,Stel je voor: een scholier van één van de acht basisscholen langs de Churchillweg stopt op de fietsstraat om linksaf te slaan maar moet wachten voor tegenliggers. De achter de scholier aan rijdende vrachtwagen moet noodstop maken. Dat levert ongekend grote risico’s op voor de fietsers.” De bewonersgroepen zien echter meer problemen. ,,De route langs Kortenoord bijvoorbeeld. Die neemt geen enkele student. Je hebt het idee dat je naar Veenendaal gaat. Nee, ze zullen beslist een veel kortere route kiezen en met name die ze gewend zijn via de Tarthorst”. 

Frank Hoeberichts van de Belangenvereniging Bewoners Roghorst vult aan: ,,En er zullen ook niet minder maar juist meer scholieren door Tarthorst en Roghorst gaan. Door de nieuwe fietsbrug tussen De Hoef en Tarhorst zullen scholieren uit west-Wageningen nog meer door Tarthorst en Roghorst naar het Pantarijn gaan. Ze gaan echt niet om rijden en twee maal de Nijenoord Allee oversteken.”

Volgens verkeerswethouder Peter de Haan probeert de gemeente zoveel mogelijk rekening te houden met de zorgen en de wensen van de omwonenden.

advertentie
advertentie