Esther van Garderen, directeur Fietsersbond
Esther van Garderen, directeur Fietsersbond Jelle de Gruyter

Zet de fietsers op 1

20 februari 2022 om 11:05 Lokaal Deel je nieuws

De Fietsersbond Wageningen organiseerde 14 februari een fietscafé om te horen welke fietsdromen er zijn in Wageningen. Waar moeten Gemeente en Fietsersbond in de komende jaren aandacht aan besteden? Ondanks Corona waren er ongeveer 30 mensen gekomen. Eerst sprak de directeur van de Fietsersbond Esther van Garderen over het 10 puntenplan rond verkeersveiligheid en daarna de gemeentelijk verkeerskundige Marleen Hovens over de netwerkvisie en de verschillende hobbels die genomen moeten worden om dat netwerk te realiseren.

Van Garderen gaat in op het belangrijkste resultaat in de bijna 50jarige historie van de Fietsersbond: het verminderde aantal dodelijke fietsslachtoffers van ca. 3000 in 1975 naar ca. 230 nu. Nog steeds veel slachtoffers en ook voor het eerst weer een toename, dus nog steeds veel te doen. Het is belangrijk dat verkeerskundigen anders gaan denken, zet de fietser en de voetganger op 1 en ga dan de ruimte inrichten. Dan komt vanzelf naar voren dat de maximum snelheid voor auto’s binnen de bebouwde kom omlaag moet van 50 naar 30 km/u en dat je fietsroutes maakt, waar de fietser voorrang heeft en krijgt. Schoolroutes moeten veel veiliger worden, de auto hoeft niet voor de deur te kunnen stoppen, maar ook parkeerterreinen moeten niet voor de ingang van een school liggen. Verminder het aantal verkeersbewegingen, verlaag de snelheid en het wordt veiliger zodat ouders met hun kinderen op de fiets durven te komen.

Hovens gaat verder met de Netwerkvisie Langzaam verkeer, vastgesteld in 2016, is slechts op een paar onderdelen uitgevoerd. Er is nu een uitwerking van gemaakt hoe het er op straat uit zou kunnen zien.  Kenmerk van het plan zijn grote verblijfsgebieden waar 30 km/u de maximum snelheid is. Er komen hoofdfietsroutes (type A en B) en fietsroutes. De A-routes krijgen (bijna) overal voorrang en zijn van asfalt of beton, kunnen in twee richtingen worden bereden en zijn dan 4 tot 4,5 m breed. Hoofdfietsroutes liggen er om de 600 m. Fietsroutes zijn smaller maar liggen om de 300 m. Als onderdeel van het netwerk van hoofdfietsroutes zijn naar Ede en Arnhem snelfietsroutes (SFR) in de maak.

Het was een geslaagde avond waarin de voorzitter Roger Heijltjes de wens uitsprak dat er meer mensen blijven meedenken over de inrichting van hun stad en dat er meer actieve leden komen. Met zijn allen weten we wat er beter kan en moet en zo kunnen we de gemeente helpen dit ook te realiseren.

Reageren of meedoen: fietsersbond@wageningen.nl

Marleen Hovens Verkeerskundige Gemeente Wageningen
advertentie
advertentie