Leerling en chef maken samen een heerlijk gerecht.
Leerling en chef maken samen een heerlijk gerecht. Kees Stap

Jong talent in De Wereld

22 februari 2022 om 13:35 Overig

Leerlingen Pantarijn twee dagen lang de baas

WAGENINGEN “Kunnen leerlingen van ons bij jullie stage lopen?” Horecadocent Fannie de Jager belde vorig jaar met die vraag naar Hans Hooft van Hotel De Wereld. Zijn antwoord bezorgde haar een prettige verrassing. “Nemen jullie het hotel en het restaurant maar twee dagen over.” Vorige week was het zover. Twintig leerlingen van het praktijkonderwijs van Pantarijn waren twee dagen lang de baas van De Wereld.

“Dit is een unieke ervaring”, zegt De Jager. “Onze leerlingen gaan hier zoveel van leren. Ze zien hoe het vak er in de praktijk uitziet. Maar ze leren ook dat je netjes op tijd moet komen, hoe je beleefd omgaat met de gasten en dat je niet tijdens je werk op je telefoon mag.” Hans Hooft kijkt glimlachend toe. “Ik moet bekennen dat ik het na mijn aanbod ook best spannend vond. Maar het is zo leuk om die jonge mensen een kans te geven. Ons eigen personeel begeleidt hen en ook zij vinden het geweldig.”

De leerlingen maken kennis met alle facetten van het horecavak. Zo staat Yasmin enthousiast achter de receptie. “Ik heb net al gasten mogen ontvangen en straks mag ik ook de telefoon opnemen. Dit is veel leuker dan school!” Mohammed, Nina en Saviniane maken boven de hotelkamer in Pipi Langkous weer schoon en in orde voor de volgende gasten. “Dit is heel leerzaam”, zegt Saviniane. “We hebben net het bed opgemaakt. Dat moet erg strak en er mag geen bobbeltje inzitten.” In de keuken wordt hard gewerkt aan de lunch. Terwijl aan de ene kant de groente wordt geroosterd, is Quentin bezig om het speciale Broodje Pantarijn te maken. “We hebben meegedacht met chefkok Jeroen welke gerechten er op de kaart komen. Dit broodje ga ik zo beleggen met eiersalade en gerookte kip. Twee dingen die ik zelf erg lekker vind.”

Chefkok Jeroen Berendsen kijkt met een mix van plezier en bewondering toe. “Ik ben een paar weken geleden bij ze op school geweest. Daar heb ik uitgelegd hoe wij werken. Vervolgens heb ik samen met hen een speciaal menu voor vandaag samengesteld. Heerlijk om te zien hoe de leerlingen dit nu vandaag oppikken.

advertentie
advertentie