Inrichting plangebied Born Oost voor kennisintensieve bedrijvigheid
Inrichting plangebied Born Oost voor kennisintensieve bedrijvigheid

Verfijningen in plan Born Oost

22 februari 2022 om 18:08 Overig

Het plan is het resultaat van een ingewikkelde puzzel 

WAGENINGEN De gemeenteraad is tevreden over het stedenbouwkundig plan om Born Oost te ontwikkelen voor kennisintensieve bedrijvigheid. Maandagavond werden nog enkele verfijningen aangebracht.

Peter van Herpen

De raad stelt vast dat het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan Born Oost passen binnen de ruimtelijke uitgangspunten die in december 2020 door de gemeenteraad waren vastgesteld. Maandag kwamen de bouwhoogte en de bebouwingsvrije zone aan de orde. De maximale bouwhoogte van bedrijfsgebouwen is verlaagd, waarbij hoogteaccenten worden geconcentreerd aan de Mansholtlaan. Ook de hoogte van de parkeergarage wordt verlaagd (van 12 naar 9 meter) en van het studentencomplex (een hele verdieping eraf).

Met de herontwikkeling van gebied Born Oost wordt ingespeeld op de behoefte aan meer ruimte voor kennisintensieve bedrijvigheid nabij de campus van Wageningen UR. In het stedenbouwkundig plan is plaats voor 80.000 m2 aan bouwoppervlak voor kennisintensieve bedrijvigheid en een studentencomplex voor maximaal 250 studenteneenheden. De bouwhoogte loopt vanaf de Grintweg trapsgewijs op richting de Mansholtlaan. Ook werd gewezen op het belang van het participatieproces bij de totstandkoming van het plan.

Met amendementen werd het stedenbouwkundig plan verder in detail afgestemd om tegemoet te komen aan zorgen die omwonenden en belangenpartijen hadden over de bouwhoogte aan de oostzijde en over de schaduwwerking in de centrale groenzone in het plangebied. De bouwhoogte aan de oostzijde loopt trapsgewijze op en er komt een voldoende ruime groenstrook tussen nieuwe bebouwing en bestaande woningen.

Per amendement werd besloten tot een toevoeging aan het raadsbesluit. De bebouwing in het middendeel van het plangebied loopt geleidelijk op vanaf de oostzijde met een maximale bouwhoogte van 12 meter aan de meest oostelijke zijde. Een maximale bouwhoogte van 16 meter geldt op minimaal 25 meter afstand van de groenblauwe zone en een maximale bouwhoogte van 18 meter op minimaal 37.5 meter afstand van de groenblauwe zone tot een maximum bouwhoogte van 27,5 meter aan de Mansholtlaan. 

Besloten werd om ecologische verbindingen in het plan te versterken door de gevels langs de groene zone en groen-blauwe zone natuurinclusief in te richten met onder meer gevelbeplanting en nestgelegenheden.

In een voorafgaand memo had wethouder Maud Hulshof er op gewezen dat het stedenbouwkundig plan het resultaat is van een ingewikkelde puzzel. Daarbij zijn ambities en belangen van allerlei partijen, wensen van omwonenden, technische mogelijkheden voor onder meer verkeer en bouw, maar ook werk- en leefklimaat voor de toekomstige gebruikers en belangen van flora en fauna in het gebied afgewogen en samengevoegd tot, wat genoemd werd, een uitgebalanceerd plan.

advertentie
advertentie