Een van de pareltjes van het Wagenings erfgoed is het ontwerpproject Stadsgracht/Stationsstraat.
Een van de pareltjes van het Wagenings erfgoed is het ontwerpproject Stadsgracht/Stationsstraat. Johan Mulder

Inspiratie opdoen bij uitwerking vestingvisie

23 februari 2022 om 09:09 Overig

‘De financiering van de Vestingvisie Wageningen’

WAGENINGEN Op thema-avond ‘De financiering van de Vestingvisie Wageningen’ liet het publiek zich inspireren door de ervaringen die Huibert Crijns opdeed in ‘s-Hertogenbosch bij de ontwikkeling en financiële ondersteuning van de visie op een vestingstad. Mogelijk kan Wageningen er van leren.

Peter van Herpen

Projectleider Huibert Crijns wist in de gemeente Den Bosch draagvlak en steun te vinden om talrijke projecten ter bescherming van het Bossche erfgoed van de grond te tillen. Netwerk Erfgoed Wageningen (NEW) nodigde hem uit om te komen vertellen over zijn aanpak.

Wageningen wil meer aandacht voor het feit dat het een 758 jaar oude vestingstad is. Daartoe stelde NEW met lokale partners de Vestingvisie Wageningen op. Het samenwerkingsverband van lokale organisaties rond monumentenzorg, landschap, cultuur en stadsschoonheid wil het Wageningse erfgoed beter toegankelijk maken en cultuurhistorische drager laten zijn bij de verdere ontwikkeling van de stad. De Vestingvisie werd opgesteld in samenwerking met een breed palet aan erfgoedpartijen, waarbij middenstand en horeca zich kunnen aansluiten voor een nog breder draagvlak in de Wageningse samenleving. Om de ambities te kunnen waarmaken is een heldere vestingvisie nodig, die wordt ondersteund door een slimme aanpak en degelijke financiële ondersteuning.

NEW liet zich fascineren door de succesvolle aanpak in Den Bosch. Huibert Crijns wist het Bossche erfgoed op de kaart te zetten en daarmee de economie van de stad een impuls te geven. Hij startte grote en kleinere projecten voor restauratie en renovatie op van stukjes erfgoed die relatie hadden met vestingstad ’s-Hertogenbosch. Zo wist hij fondsen en subsidiegelden te verwerven bij gemeente, provincie, ondernemers en zelfs bij Europese fondsen. De projecten zijn van toegevoegde waarde voor de stad en genereren extra inkomsten als toeristische attractie. Met een goede en slimme strategische aanpak op zowel kleinschalig als grootschaliger niveau kan op succesvolle wijze financiële ondersteuning verworven worden.

Vesting erfgoed kan bijvoorbeeld benut worden bij het verzachten van effecten door klimaatverandering. Terugbrengen van open water of aanplant van groen en bomen in een parkachtige omgeving kan helpen bij het bestrijden van hittestress. Crijns wees ook op het belang van samenwerking met gelijkgestemde partners, lokaal en regionaal, en van een goed ondernemersnetwerk dat zich betrokken voelt bij het imago van vestingstad.

Inmiddels heeft de Wageningse gemeenteraad haar steun uitgesproken voor de Vestingvisie Wageningen in het proces Omgevingsvisie Bebouwd Gebied Wageningen. De volgende stap is het uitwerken van realiseerbare plannen voor stukjes Wagenings erfgoed die een opknapbeurt en verdere ontwikkeling verdienen. Op de thema-avond werd een kaart getoond met pareltjes van Wagenings erfgoed die uitnodigen om verder opgepoetst te worden. Een voorbeeld daarvan is het ontwerpproject Stadsgracht/Stationsstraat als belangrijke toegangspoort tot de Wageningse binnenstad. De Wageningse bastions zouden prachtige verblijfsplekken kunnen worden. Nu worden ze slechts gebruikt als parkeerplek.

advertentie
advertentie