Monique Heger is lijsttrekker voor de ChristenUnie.
Monique Heger is lijsttrekker voor de ChristenUnie. Maartje van Walsem

Monique Heger: “Samen goed leven”

22 februari 2022 om 14:11 Gemeenteraadsverkiezingen

“Niet roepen vanaf de zijlijn, maar bijdragen aan oplossingen”

WAGENINGEN Op 14, 15 en 16 maart kunnen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Wageningen doen acht partijen mee. De komende vier weken presenteren we in De Stad Wageningen de acht lijsttrekkers. Monique Heger van de ChristenUnie bijt het spits af.

De drijfveer voor Heger om politiek actief te zijn is duidelijk. “Ik hoef niet te zorgen voor de mensen die het al goed hebben. We moeten er juist voor zorgen dat we iedereen goede kansen bieden. En dat doe ik graag bij de ChristenUnie. Een betrokken club mensen die er niet van houden vanaf de zijlijn te roepen wat er allemaal ‘fout” gaat, maar bij willen dragen aan de oplossing. Samen goed leven, is daarbij ons motto.”

Om te bereiken dat iedereen mee kan doen, wil Heger graag een goed minima- en armoedebeleid. “Maar er moet daarnaast meer gebeuren. Preventie van schulden is heel belangrijk. En er moet meer aandacht komen voor sport, spel en ontmoeting op plekken in de buitenlucht. Ook zie ik graag meer plekken in de stad waar mensen elkaar fysiek kunnen ontmoeten, of waar ze hulp kunnen krijgen. Een prachtig voorbeeld is het Geheugenhuis in de bblthk. Ik zou graag meer van dergelijke initiatieven zien.”

Heger vindt ook dat er meer aandacht moet zijn voor hoe inwoners kunnen meepraten. “Als gemeente zijn we niet zo getraind in het luisteren naar wat inwoners willen in hun wijk. Vaak wordt gedacht dat ze per definitie tegen zijn. Maar dat is niet zo, ze willen vooral meer meegenomen worden in beslissingen. Daarom vinden wij dat je als gemeente hen meer macht moet geven tegenover projectontwikkelaars. Zorg bijvoorbeeld voor een onafhankelijke begeleider. En zorg ook voor betere communicatie vanuit de gemeente.” Ook voor wat betreft woningbouw heeft Heger een duidelijk standpunt. “Er is nu discussie over waar je moet gaan bouwen en voor wie. Wat zeker nodig is zijn meer sociale huurwoningen en plekken voor starters. Maar ik vraag me af of we veel moeten bouwen en of Wageningen wel moet willen groeien. Zeker het buitengebied moeten we ontzien, dat is bestemd voor groen en recreëren.”

De ChristenUnie zet zich ook in voor de fiets. “In de stad moeten goede routes voor de fiets komen. Wij willen dat het Beuningplein wordt ingericht voor fietsparkeren. Het parkeren van auto’s in het centrum zien we het liefst buiten de stadsgracht. Dat kun je wellicht regelen met een parkeergarage. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook het Plantsoen veel meer bij het centrum betrekken.

Heger is een oude bekende in de gemeenteraad. Zij was al raadslid van 2006 tot 2008 en ook de afgelopen vier jaar zat ze namens de ChristenUnie in de gemeenteraad. Ze is weloverwogen lijsttrekker geworden. “Peter de Haan is onze wethouder, hij staat als nummer twee op de lijst. Dat is een principiële keuze. Wij vinden dat je als wethouder geen lijsttrekker moet zijn. In onze ogen is het niet zuiver als je je eigen beleid bekritiseert. Als we weer deel gaan uitmaken van de nieuwe coalitie is Peter wel onze kandidaat-wethouder.”

De ChristenUnie heeft goede hoop op twee zetels in de gemeenteraad. “Vorige keer kwamen we een stuk of tien stemmen tekort”, weet Heger. “Ik denk dat we het de afgelopen vier jaar goed hebben gedaan, dus een tweede zetel zou mooi zijn. Dan kunnen we nog meer betekenen voor de mensen die het nodig hebben.”

advertentie
advertentie