Jan Dijkstra, lijstrekker van het CDA.
Jan Dijkstra, lijstrekker van het CDA. Sanne van Westeneng

Jan Dijkstra wil inwoners ontmoeten

22 februari 2022 om 14:12 Gemeenteraadsverkiezingen

“Ook als kleine partij kun je het verschil maken”

WAGENINGEN Volksvertegenwoordiger. Zo omschrijft Jan Dijkstra, lijsttrekker voor het CDA, zichzelf. Hij heeft de afgelopen twee jaar het contact met de inwoners dan ook erg gemist. “Natuurlijk hadden we veel digitaal contact, maar er gaat niets boven mensen daadwerkelijk spreken en ontmoeten. Dan weet je pas écht wat er leeft. En wat voor gevolgen besluiten hebben voor mensen.”

Volgens Dijkstra moet je als gemeenteraadslid bij inwoners en organisaties langs om daadwerkelijk te ervaren wat er leeft. “Zo hebben we onlangs bewoners van de Roghorst en de Tarthorst digitaal gesproken om te horen wat de opwaardering van de Nijenoord Allee voor hen gaat betekenen. Binnenkort willen we hen opzoeken in de wijk. Een ander voorbeeld is het nieuwe zonneveld op de Haarweg. Daar zijn we bij omwonenden langs geweest. Het resultaat was dat we als raad hebben kunnen regelen dat er een extra strook groen tussen de woningen en het zonneveld is gekomen. Maar ook een bezoek aan de Voedselbank was heel leerzaam. Dan zie je daadwerkelijk die honderden kratten met voedsel en hoor je de schrijnende verhalen. Dat komt veel harder binnen dan een papieren beleidsstuk.”

Voor de komende vier jaar heeft het CDA een aantal onderwerpen die zij belangrijk vinden. Bovenaan staat volgens Dijkstra betaalbare huisvesting voor ouderen. “Voor die doelgroep moeten er meer betaalbare koop- en huurwoningen komen. Bij voorkeur in de buurt van voorzieningen. Het braakliggende terrein naast de Hoogvliet op de Costerweg lijkt ons bijvoorbeeld een prima plek. Als je daar woningen voor ouderen kunt realiseren, zorgt dat ook voor doorstroming op de hele woningmarkt. Nu zie je bijvoorbeeld dat jongeren wegtrekken uit Wageningen omdat ze hier geen betaalbare woning kunnen vinden.”

Minstens zo belangrijk vindt Dijkstra de aanpak van armoede in de stad. “In Wageningen groeien 500 kinderen op in armoede. Dat zijn er wat ons betreft 500 te veel. Als je je leven zo moet starten, heb al zo’n achterstand. Daar moet echt wat aan gebeuren. Kinderen moeten volwaardig mee kunnen doen. Op school, op het gebied van cultuur, maar ook op de sportclub. Zorg bijvoorbeeld dat ze gratis lid kunnen worden van een sportclub en regel dat ze dan ook goede kleding en sportschoenen hebben.”

Het CDA is met één zetel in Wageningen een partij die de afgelopen vier jaar niet in de coalitie zat. Toch kun je volgens Dijkstra ook dan het nodige bereiken. Als voorbeeld noemt hij de motie om het defilé met veteranen op 5 mei te behouden voor Wageningen. “Uit respect naar de veteranen, oud en jong, vonden wij het enorm belangrijk dat zij op 5 mei in onze stad geëerd kunnen worden. Toen het ministerie van Defensie aankondigde om het defilé niet meer te ondersteunen, heb ik het gemeentebestuur opgeroepen om er alles aan te doen om dat te voorkomen. We hebben daarnaast ook ons netwerk in Den Haag ingeschakeld. Ik ben er enorm blij mee dat het uiteindelijk gelukt is om het defilé te behouden.”

Dat je als kleine partij het verschil kunt maken, ligt volgens Dijkstra ook aan de goede samenwerking in de gemeenteraad. “Er zijn hier goede verhoudingen. Als je inhoudelijk goede voorstellen hebt, kun je andere partijen daarmee vaak overtuigen. Daarom ga ik vol overtuiging nog vier jaar door. Als we dan als hele raad nog beter luisteren naar de inwoners en nog meer kijken welke impact onze besluiten op hen hebben, dan ben ik tevreden.”

advertentie
advertentie