Het Dashboard van een BMW
Het Dashboard van een BMW Pixabay.com

De verkoop van gebruikte auto’s stagneert in 2022

23 februari 2022 om 15:56 Zakelijk Deel je nieuws

De markt voor gebruikte auto’s doet het erg goed, maar nieuwe auto’s lijken te kampen met een chiptekort en verkopen niet zo goed.

De BOVAG meldt dat er in 2021 ruim 2 miljoen gebruikte auto’s zijn verkocht. Dat is is ruim één procent minder dan in 2020, maar het is meer dan het totaal aantal tweedehands auto verkopen in 2019.

De Volkswagen Golf en Polo zijn erg populair

Vooral Volkswagen Golf- en Polo-modellen waren populair als tweedehands modellen. Hetzelfde geld voor de Opel Corsa, die op de derde plaats is gekomen op de lijst van meest verkochte tweedehands auto’s in 2021. Samen met Peugeots presteerden Volkswagen- en Opel-modellen over het algemeen goed. Recent bleek dat door het chiptekort de verkoop van nieuwe auto’s met 9% daalde.

Door de enorme schaarste van chips konden de autofabrikanten niet meer zoveel auto’s produceren en liep de levering vertraging op. Dit probleem speelde ook een grote rol bij de motoren van elektrische auto’s. De elektrische auto’s zijn anno 2022 inmiddels goed voor een vijfde van de huidige markt in nieuwe personenauto’s.

Meer zekerheid

Gebruikte auto’s zijn vaak goedkoper dan nieuwe, maar er is nog steeds veel vraag naar. Het Nederlandse bedrijf BOVAG merkt op dat mensen er steeds vaker naar op zoek zijn, wat suggereert dat gebruikte auto’s de volgende grote stap kunnen zijn. Bij de verkoop van hun gebruikte auto’s verkochten autobedrijven vorig jaar 133.000 auto’s meer aan particulieren. Tussen die twee groepen daalde de verkoop door particulieren met bijna 10%.

Auto’s importeren uit het buitenland

De BOVAG denkt dat de verhoudingen zo zijn vanwege het grote aantal particulieren dat graag meer zekerheid zouden willen hebben bij de aanschaf van een gebruikte auto. Maar wat ook een rol kan spelen is dat door gebrek aan geschikte occasions in Nederland. Dus in het thuisland van een particuliere consument kunnen ze naar de professionele detailhandelaar gaan om het defect te herstellen of terug te sturen. Dit is belangrijk om te overwegen bij het kopen van in China gemaakte producten, aangezien de consument beperkte bescherming heeft en geen specifieke oplossing krijgt.

advertentie
advertentie