Bewoners Benedenbuurt blij met hun wijk maar “van het gas af” blijft spannend

25 februari 2022 om 22:14 Lokaal Deel je nieuws

GroenLinks gaat deze maanden in gesprek met inwoners van Wageningen om nog beter te begrijpen wat er daar speelt en te onderzoeken wat GroenLinks nu en straks voor hen kan betekenen. Eén van de wijken waar we als eerste naartoe zijn geweest was de Benedenbuurt. In deze wijk zullen de woningen als een van de eerste in Wageningen van het gas af gaan. De woningen zullen binnenkort grotendeels verwarmd worden door een nog aan te leggen warmtenet. GroenLinks was benieuwd hoe de bewoners daar over dachten.

Of mensen nu huren of een koopwoning hebben, allemaal zijn ze bijzonder blij met hun wijk. Het groen, de ruimte maar ook de sociale contacten worden geprezen. Natuurlijk worden er ook ongemakken ervaren, zoals hondenpoep op straat en in de grasvelden, foutparkeren en te hard rijden. De laatste twee zouden na de aanstaande herinrichting makkelijker aan te pakken moeten zijn, tot die tijd gaan we extra aandacht vragen voor een goede handhaving zodat we alvast een start maken.

Dat we onze huizen op een andere manier moeten gaan verwarmen wordt door het overgrote deel van de inwoners van de Bovenbuurt als vanzelfsprekend gezien. Maar overstappen op het warmtenet wordt wel als een spannende verandering ervaren. Enkele vragen die we van verschillende inwoners te horen kregen: Krijgen we ons huis straks wel comfortabel warm genoeg, hoe ingrijpend moeten we ons huis aanpassen en wat gaat het allemaal kosten? En wat als er onverhoopt iets niet goed gaat, wie staat er dan voor ons klaar? We blijven ten slot van rekening een proefwijk?

GroenLinks gaat ervoor zorgen dat de gemeente voor een vangnet zorgt tijdens de transitie. GroenLinks gaat zich inzetten voor goede afspraken over de prijs van warmte, niet gekoppeld aan die van aardgas. We breiden de ondersteuning door energieadviseurs uit indien dat nodig blijkt. We ondersteunen en stimuleren het beschikbaar maken en delen van opgedane ervaringen van bedrijven en burgers die de transitie al hebben gemaakt. Want al is geen huis in de Benedenbuurt helemaal gelijk, we kunnen veel van elkaar leren bij de overgang naar een duurzamere omgang met onze energie.

advertentie
advertentie