Annemiek van Vleuten, op de foto tijdens haar trainingsstage met ploeggenote Katrine Aelerud, won zaterdag op glorieuze wijze de Omloop Het Nieuwsblad.
Annemiek van Vleuten, op de foto tijdens haar trainingsstage met ploeggenote Katrine Aelerud, won zaterdag op glorieuze wijze de Omloop Het Nieuwsblad. Collectie Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten sprint naar zege Omloop Het Nieuwsblad

26 februari 2022 om 19:51 Wielrennen

WAGENINGEN Op Annemiek van Vleuten staat ook bij de opening van het nieuwe wielerseizoen alweer geen maat. Vorige week was de Wageningse al de sterkste in de Ronde van Valencia en ook zaterdag toonde ze opnieuw haar niet geringe klasse en koersinzicht door ook de Omloop Het Nieuwsblad op haar naam te schrijven. In een lange vlammende sprint, die ze zelf in gang zette, bleef ze medevluchtster en landgenote Demi Vollering nipt voor.

Dick Martens

ELLENLANGE SPRINT Voor de elfde keer heeft een Nederlandse vrouw de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Annemiek van Vleuten rekende in een ellenlange sprint af met Demi Vollering. Van Vleuten trok van meer dan 500 meter afstand zelf de sprint aan en hield knap tot aan de streep vol.

IN DE ACHTERVOLGING Het spel kwam met nog veertig kilometer voor de wielen op de wagen, nadat Marlen Reusser op de Leberg demarreerde. De Nederlandse Ellen van Dijk en Lianne Lippert sloten aan evenals even later ook Anna Henderson (Jumbo-Visma) konden direct volgen, even later maakte ook Anna Henderson van Jumbo-Visma de oversteek. Zij namen steeds verder afstand van het peloton. Maar na goed voorbereidend werk van haar Movistar-ploeggenoten trok Van Vleuten, met Vollering in het wiel op de Muur van Geraardsbergen ten aanval. Vollering bleef vooral in het wiel van haar landgenote zitten en liet het ‘vuile werk’ over aan de kopvrouw van Movistar. Maar in de 500 meter lange eindsprint die volgde, zag Vollering ook alleen nog maar het achterwiel van de 39-jarige wielertopper uit Wageningen.

HEEL LEKKER ,,Dit is een heel lekkere overwinning”, sprak ze, na haar tweede seizoenzege, in de microfoon van de Belgische televisie. ,,Ik was eerst ontdaan omdat de meiden die vertrokken op mijn lijstje stonden om te volgen. Ik had een heel goede lead-out richting de Muur, waardoor ik de situatie dankzij mijn ploeggenoten weer recht kon trekken, om vervolgens met Demi naar de finish kon rijden.” Over de lange sprint gaf ze ook nog even tekst en uitleg: ,,Ik weet dat Demi sneller is, daarom moest ik haar verrassen. Het was een hele lange sprint. Ze kon weliswaar even bijna naast mij komen, maar toen kon ik nog een tandje bijzetten en pakte ik de winst. Heel lekker.”

advertentie
advertentie