Afbeelding

Ik zwem mee!

28 februari 2022 om 14:52 Overig

Het Ik zwem mee-fonds

WAGENINGEN Met de Rijn in de achtertuin zou ieder kind in Wageningen een zwemdiploma moeten hebben. Om te leren zwemmen zijn ouders echter meer dan 1.100 euro kwijt per kind. Dat is veel geld en voor sommige ouders is dat domweg té veel geld. In Wageningen leven 500 kinderen onder de armoedegrens, waarvan 189 in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. Door het wegvallen van het schoolzwemmen is het voor hen onmogelijk om het zwemdiploma te halen. Een diploma dat letterlijk levensreddend kan zijn.

Speciaal voor deze kinderen heeft Stichting Olrik daarom het initiatief genomen voor het Ik zwem mee-fondsDit fonds is in 2022 eenmalig ingesteld om kinderen van 7 tot 12 jaar te leren zwemmen. Het fonds wordt al gedeeltelijk gesteund door de gemeente Wageningen, diverse sponsoren en Kinderhulp. Maar er is meer geld nodig om álle kinderen te kunnen helpen.

Vervolg op pagina ?

Drijvende krachten achter Stichting Olrik, Kobi van Brakel en Wati Soemantri, hadden met hun stichting eerder al 42 kinderen blij gemaakt met een fiets, zodat ze daarmee naar school konden. Daarvoor hadden Kobi en Wati al nauw contact met de jongerenwerksters van de Pomhorst. Daar kregen ze de bevestiging dat veel Wageningse kinderen geen zwemdiploma hadden.

De volgende stap leidde naar Alwin Heij, directeur van zwembad de Bongerd. Hij herkende het probleem meteen en wilde graag zijn medewerking verlenen. Ook Masood Eslami van het Ik Doe Mee-fonds wilde meteen graag meewerken. Hun volgende stap leidde naar de gemeenteraad en zie: Petra van Amersfoort van de PVDA diende in de zomer van 2021 op verzoek van stichting Olrik een motie in de gemeenteraad in, en daarna raakte het in een stroomversnelling. Er is vanaf 2022 door de gemeente Wageningen geld vrijgemaakt om kinderen van 6 jaar uit gezinnen met een laag inkomen hun zwemdiploma te laten halen. 

Wati en Kobi vertellen enthousiast: “Negen maanden geleden hadden we niet durven dromen dat ons plan zo snel gestalte zou krijgen. Mensen in onze omgeving vroegen ons of dit project niet te groot was voor zo’n kleine stichting. Wij keken elkaar dan aan en zeiden: ‘We proberen het gewoon’. Op 24 februari heeft stichting Olrik de overeenkomst getekend met alle betrokken partijen. Het Ik Zwem Mee-fonds is gelukt! Dat is geweldig, want nu kunnen alle kinderen veilig in de buurt van water zijn en meedoen met zwemfeestjes en uitjes van bijvoorbeeld de Pomhorst. Maar…. we zijn er nog niet helemaal… Er is nu geld voor kinderen van 6 jaar maar er is nog geld nodig voor de kinderen van 7 tot 12 die nu nog buiten de boot vallen. Dat kunnen we toch niet laten gebeuren! We vragen dus iedereen die een beetje geld kan missen om ook voor die kinderen een zwemdiploma mogelijk te maken. Ieder bedrag, hoe gering ook, is meer dan welkom.” 

Wilt u een kind gedeeltelijk of helemaal sponsoren en daarmee bijdragen aan zijn of haar veiligheid, ga dan naar www.stichtingolrik.nl of www.ikzwemmee.nl en druk op de doneerknop. (wanneer u onze doneerknop gebruikt bepaalt u zelf uw bijdrage aan organisatie whydonate)

Afbeelding
advertentie
advertentie