GVC-trainer Joost de Jong is na afloop van de met 1-0 gewonnen Wageningse stadsderby tegen WVV Wageningen, het stralend middelpunt. De Jong stelde zichzelf, door blessures gedwongen, als doelman op. Hij verrichte cruciale reddingen en werd door 'zijn' spelers benoemd tot 'Man of the Match'. Dick Martens

GVC-trainer Joost de Jong houdt ‘de nul’ bij derbywinst. Winst voor WAVV, ONA’53 verliest

12 maart 2022 om 19:38 Voetbal

WAGENINGEN - Op Sportpark De Bongerd toonde thuisclub GVC zich het sterkste in de Wageningse derby tegen het bezoekende WVV Wageningen. De gastheren wonnen door een doelpunt van Giulio Mornati met 1-0. Toch was de doelpuntenmaker niet ‘The Man of the Match’, die eer ging naar doelman Joost de Jong, normaliter ‘gewoon’ de trainer, maar door de keepersproblemen binnen zijn selectie, had hij zichzelf als sluitpost in de basisopstelling gezet. Daar zal hij en zullen ook zijn ploeggenoten geen spijt van hebben gehad, want ‘de trainer’ hield door een paar flitsende ingrepen ‘de nul’ en dat was uiteindelijk de basis voor de weliswaar krappe, maar geenszins onverdiende overwinning. Bij de wedstrijden van ‘de buren’ WAVV en ONA’53 vielen in beide duels drie treffers. WAVV liet Ede/Victoria met een 3-0 verlies huiswaarts keren, ONA ‘53 bewandelde dezelfde weg als de Edenaren. Ook zij keerden met een 3-0 nederlaag terug naar huis.

Dick Martens

,,Keepen is mij niet geheel vreemd”, legt de Jong, nadat hij zich heeft ontworsteld uit de omhelzingen van zijn ploeggenoten, uit. ,,Ik heb vroeger zelf bij GVC in het eerste gekeept en ook op de training sta ik nu nog regelmatig tussen de palen. Dan heb ik een goed overzicht en kan ik de ploeg ook beter coachen.” Ondanks de zege had de trainer ook nog wel wat op- en aanmerkingen op het spel van zijn ploeg. ,,Vooral voor rust vond ik ons niet goed spelen. Gelukkig ging het in de tweede helft beter, waren we attenter en scherper en wonnen we uiteindelijk verdiend.”

Een tevreden glimlach was op het gezicht van collega-trainer Marcel Nijhuis ver te zoeken. ,,Dit verlies doe je jezelf aan”, mopperde hij. ,,Als je je duels niet wint, niet wilt winnen en ook nog eens te veel balverlies lijdt, dan is dit verlies meer dan logisch. En dat terwijl wij in de eerste 25 minuten de wedstrijd onder controle hadden, daarna speelden de linies veel te ver uit elkaar en verzuimden wij ook zelf te voetballen. Dit had ik van mijn ploeg niet verwacht. Ik ben dan ook zwaar teleurgesteld.”

Ook voor ONA’53 viel er weinig te lachen. Op bezoek bij het Apeldoornse AGOVV ging de ploeg van trainer Martin Mol met 3-0 onderuit. Bij rust keken de Wageningers al tegen een 2-0 achterstand aan.

Natuurlijk baalde Mol van de nederlaag, maar vergeleken met de 6-1 oorwassing van vorige week tegen Otterlo, zag hij zijn ploeg op Sportpark Berg en Bos stukken beter spelen. ,,En we hadden de pech, dat de eerste snelle treffer (14e minuut) van AGOVV in mijn ogen toch wat dubieus was. Ik vond dat er een overtreding op onze keeper werd gemaakt. Vervolgens werd er ook nog een zuiver doelpunt van Jonathan Slootmans afgekeurd. Iedere, behalve de scheidsrechter, zag dat de bal de doellijn ruimschoots had gepasseerd.” In het tweede bedrijf zag Mol een veel beter ONA. ,,Wij drongen AGOVV terug en zij konden daardoor alleen maar vanuit de omschakeling voetballen. Daaruit scoorden zij uiteindelijk ook de 3-0. Een uitslag die doet vermoeden dat wij kansloos waren, maar dat waren wij zeker niet. Nu moet de knop snel weer om en gaan we ons focussen op de komende tegenstanders, hekkensluiter Advendo’57, Rood Wit ’58 en Zwart Wit’63, allemaal ploegen die onder ons staan (ONA’53 bezet in de 3e Klasse B de zevende plaats). Daar moeten we de punten van pakken. Lukt dat, dan ziet het er voor ons weer goed uit.”

Bij ‘buurman’ WAVV vielen ook drie doelpunten, maar dat waren allemaal treffers van de thuisclub. Tegenstander Ede/Victoria slaagde er niet in om het Wageningse net te laten bollen: 3-0.

De ploeg van trainer Moslin Adnane, die door afgelopen week van concurrent Fortissimo wist te winnen en daarmee de eerste periodetitel veroverde en daardoor ook de koppositie van de 4e Klasse B nog wat verstevigde, speelde weliswaar niet goed, maar in gevaar kwam de uiteindelijke zege toch ook niet. ,,Het was helemaal niets”, vond Adnane. ,,Speelden we afgelopen week misschien wel onze beste wedstrijd, de wedstrijd van vanmiddag was er een in de categorie: superslecht. Het leek bijna een kopie van onze wedstrijd tegen Uchta. Het enige verschil was, dat we toen maar één keer scoorden en nu toch nog driemaal trefzeker waren.” Voor WAVV opende Sem de Leeuw in de 19e minuut de score. Vanaf de strafschopstip verdubbelde Luuc Dolphijn de score en was het Floran Rothuis die in de slotminuut de eindstand op 3-0 bepaalde.