Een vol 5 Meiplein maakt zich op om Donna Nobis Pacem te zingen.
Een vol 5 Meiplein maakt zich op om Donna Nobis Pacem te zingen. Robert Frijlink

Stad kleurt blauwgeel

16 maart 2022 om 08:17 Overig

WAGENINGEN Donna Nobis Pacem, Geef Ons Vrede. Dat lied klonk zaterdagmiddag uit honderden kelen op het 5 Meiplein bij Hotel de Wereld. Het was de emotionele apotheose van een middag waarin Wageningen zijn verbondenheid met Oekraïne betuigde. Als symbool kleurde het plein blauwgeel, de kleuren van de Oekraïense vlag.

Door Kees Stap

De bijeenkomst werd gehouden onder de noemer #CitiesWithUkraine, een Europees initiatief om solidair te zijn met Oekraïne en haar inwoners. Het startschot werd gegeven door het hijsen van een speciale Wageningse blauwgele vlag. Die is ontstaan op initiatief van Ralph Koekoek. Hij is voor iedereen te koop, de opbrengst gaat naar Giro 555.

Burgemeester Floor Vermeulen hielp met het hijsen van de vlag. Hij is onder de indruk van de betrokkenheid van de Wageningers met Oekraïne. “Niet alleen hier op het plein. Ook elders in de stad wordt van alles georganiseerd om geld in te zamelen. En veel mensen bieden zich aan om vluchtelingen op te vangen. Hartverwarmend!”

Op het 5 Meiplein waren zaterdagmiddag ook kraampjes van onder andere Vluchtelingenwerk en Welsaam. Daar was informatie verkrijgbaar over wat Wageningen tot nu toe heeft georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Ook kon men zich aanmelden om zelf te helpen. Daar werd flink gebruik van gemaakt. Burgemeester Floor Vermeulen had die solidariteit de hele week al ervaren. “Talloze vrijwilligersorganisaties zijn van alles aan het organiseren. Je ziet allerlei particuliere initiatieven om geld in te zamelen voor Giro 555. De speciale vlag, Oekraïense hapjes, muziek maken, kindertekeningen verkopen. Op dit moment hebben we al tientallen Oekraïense vluchtelingen in Wageningen. Die wonen nu vooral bij particulieren. Daarnaast hebben al ruim honderd mensen aangeboden om ook onderdak aan te bieden. Voorlopig is dat genoeg, maar we zijn ook aan het kijken voor oplossingen voor de lange termijn. Dat kan bijvoorbeeld in hotels. Mochten er de komende weken heel veel vluchtelingen komen, dan kunnen we die opvangen in de Huizen van de Wijk.” Ook centrummanager Robert Frijlink was onder de indruk van bijeenkomst op het 5 Meiplein. “Het was echt speciaal en het gevoel van solidariteit was wat mij betreft echt aanwezig. Heel veel Wageningers willen door de vlag laten zien dat wij als stad van de vrijheid solidair zijn aan Oekraïne. De vlag vliegt de winkels uit maar kan dus gewoon besteld worden via info@wageningencentrum.nl. Vanaf komende zaterdag is er nieuwe aanvoer, dan zijn ze ook weer volop verkrijgbaar bij de verkooppunten.” Dat zijn Hotel de Wereld, SLOK Drankenspeciaalzaak, Duimelotje, Cadeauhuis-Wageningen en de Bruna .De standaardmaat (100x150 cm) kost 17,50 euro en de grotere vlag (120x180 cm) 30 euro.

advertentie
advertentie