Op 5 mei 1955 was er voor het eerst een Nationale Herdenking in Wageningen.
Op 5 mei 1955 was er voor het eerst een Nationale Herdenking in Wageningen. (Foto: )

Boek over 75 jaar herdenken

Door Kees Stap

Op 5 mei 2020 herdenken we groots dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Veel mensen weten niet dat het herdenken op 4 mei en het vieren op 5 mei vroeger lang niet zo'n groot evenement was als tegenwoordig. Over de geschiedenis van 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen verschijnt volgend jaar een herdenkingsboek.

WAGENINGEN - De initiatiefnemers van het herdenkingsboek zijn Jelle de Gruyter, oud-gemeenteraadslid, luitenant-kolonel b.d. Rob Rijntalder, oud-bestuurslid van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen en schrijver/publicist Wim Huijser. "In het kader van 75 jaar bevrijding zie je nu allerlei reportages en boekwerken verschijnen over de oorlog en de bevrijding. Maar over de geschiedenis van 75 jaar herdenken en de rol van Wageningen daarin is vrij weinig gepubliceerd. Ook het grote geschiedenisboek ter ere van 750 jaar Wageningen uit 2013 besteedt daar vrijwel geen aandacht aan."
Volgens het drietal is over die geschiedenis wel het nodige te vertellen. Denk aan de geschiedenis van Hotel De Wereld, de eerste Nationale Herdenking in 1955, het ontstaan van het militair defilé, de rol van Prins Bernhard door de jaren heen en de geschiedenis van het Bevrijdingsfestival. Ook controverses zoals demonstraties in de jaren '70 en deelname van de Duitse partnerstad Mörfelden-Walldorf krijgen een plek in het boek. Ook wordt besproken hoe de herdenkingen en vieringen na 2020 vorm gaan krijgen.

75 jaar
Stad van de Bevrijding

Het herdenkingsboek met de titel 'Wageningen – 75 jaar Stad van de Bevrijding' wordt circa 160 pagina's dik en moet volgend jaar medio april verschijnen. De bedoeling is dat het boek door een team van Wageningse auteurs wordt geschreven, waarbij elke auteur een of meerdere hoofdstukken of onderwerpen voor zijn of haar rekening neemt. Het boekwerk zal uiteraard rijk worden geïllustreerd met waar mogelijk uniek en exclusief beeldmateriaal. De verkoopprijs is nog niet bekend, maar wordt naar verwachting tussen de 20 en 25 euro.

De redactie is nog op zoek naar exclusief beeldmateriaal en unieke verhalen. Wie die heeft kan een bericht sturen naar info@wimhuijser.nl. De redactie bekijkt dan of uw bijdrage interessant is voor het boek.

Meer berichten