Start en finish van de Veluweloop is zoals vanouds op de blauwe atletiekbaan van Sportcentrum De Bongerd.
Start en finish van de Veluweloop is zoals vanouds op de blauwe atletiekbaan van Sportcentrum De Bongerd. (Foto: )

Hardloopestafette Veluweloop wordt nog groter en groener

De Veluweloop is de mooiste hardloopestafette van Nederland. Op zaterdag 12 oktober gaan meer dan duizend hardlopers voor de 38e keer 90 kilometer lang sportief genieten van de mooie omgeving van Wageningen.

WAGENINGEN - Nadat de belangstelling voor de Veluweloop een aantal jaren geleden flink afnam, heeft een nieuwe organisatiecommissie vorig jaar nieuw leven geblazen in de estafetteloop. En met succes volgens Daan Reijnen en Thomas Vogelaar, die dit jaar in de organisatie zitten. "Vorig jaar hadden we 88 deelnemende teams. Ons streven is om dit jaar de honderd te halen."

Om meer deelnemers te trekken, heeft de organisatie veel reclame gemaakt bij studenten. Vanwege de vele buitenlandse studenten tegenwoordig ook in het Engels. Daarnaast wordt er dit jaar geprobeerd om ook meer mensen van buiten Wageningen warm te maken. Ook wordt de mogelijkheid geboden voor individuele lopers om mee te doen. "Als je geen team van twaalf mensen kunt vinden, kun je je ook individueel of met een paar mensen aanmelden", legt Thomas uit. "Wij gaan dan van die aanmeldingen teams vormen. Voor mensen van buiten Wageningen gaan we op sportpark De Bongerd de mogelijkheid bieden om vrijdag en zaterdag te kamperen. Dan hoeven ze op zaterdag niet voor dag en dauw op te staan en kunnen ze na afloop meegenieten van het diner en het slotfeest."

De Veluweloop heeft de ambitie om niet alleen de mooiste, maar ook de groenste estafetteloop van Nederland te zijn. Dit jaar doet de organisatie daar weer extra zijn best voor. "Teams die gebruik maken van volgauto's en niet van fietsen gaan een symbolische extra toeslag van 10 euro betalen", aldus Daan. "Het slotdiner wordt standaard vegetarisch, mensen die vlees willen eten moeten dit expliciet aangeven bij de inschrijving."

Aan de Veluweloop is ook een goed doel verbonden. Deelnemers kunnen een bedrag doneren aan het Anne van den Ban fonds. Dit fonds maakt het mogelijk voor studenten uit ontwikkelingslanden om in Wageningen te kunnen studeren. "Veel teams doneren de borg van het estafettehesje aan het goede doel", leggen Daan en Thomas uit. "Vorig jaar leverde dat een bedrag van 619 euro op. Extra leuk is dat er ook een team gaat meelopen van studenten die hier zijn door ondersteuning van het fonds."

Meer informatie en aanmelden op www.veluweloop.nl.

Meer berichten