Vlnr: Vrijwilliger Henk van Paassen, Marinus van Laar, David van Laar en wethouder Hulshof
Vlnr: Vrijwilliger Henk van Paassen, Marinus van Laar, David van Laar en wethouder Hulshof christ elsten

1e keivitsei in Wageningen in Binnenveld: de lente is begonnen

22 maart 2022 om 13:22 Achtergrond Deel je nieuws

WAGENINGEN Op 17 maart is het eerst kievitsei van 2022 in het Wageningse deel van het Binnenveld gevonden door vrijwilliger Henk van Paassen van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost (WBO). Het ei werd gevonden op een perceel  van David van Laar aan de Veensteeg. Wethouder Maud Hulshof markeerde samen met Van Laar en van Paassen met een fotomoment officieel de vondst van dit eerste kievitsnest op het grondgebied van de gemeente Wageningen. Op 14 maart is het eerste kievitsei in Gelderland in Bruchem gevonden.

Met deze vondst is het weidevogelseizoen ook in het Binnenveld begonnen. Het eerste ei van Nederland werd reeds op 9 maart gevonden in Hengevelde (Overijssel). Tot juli zullen de meer dan 30 vrijwilligers in het hele Binnenveld hard werken om alle weidevogelnesten te vinden en te beschermen. Na het uitkomen van de eieren zal er extra aandacht uitgaan naar de bescherming van de kuikens. Dan geldt: Kuiken in het land, poes in de mand.

“In 2021 waren er 513 broedparen in het hele Binnenveld. Dat was een goed resultaat” volgens Christ Elsten, secretaris van WBO. “Het lijkt erop, dat de wisselwerking tussen boerenland (in WBO gebied en in het gebied van Weidevogelwerkgroep Binnenveld West) en natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden (BH) gunstig uitpakt voor de weidevogels. We hopen dat, hierdoor en door het zachte voorjaar, de resultaten over 2022 nog beter worden”.   

Op 17 maart is het eerst kievitsei van 2022 in het Wageningse deel van het Binnenveld gevonden door vrijwilliger Henk van Paassen van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost (WBO). Het ei werd gevonden op een perceel  van David van Laar aan de Veensteeg. Wethouder Maud Hulshof markeerde samen met Van Laar en van Paassen met een fotomoment officieel de vondst van dit eerste kievitsnest op het grondgebied van de gemeente Wageningen.

Met deze vondst is het weidevogelseizoen ook in het Binnenveld begonnen. Het eerste ei van Nederland werd reeds op 9 maart gevonden in Hengevelde (Overijssel). Tot juli zullen de meer dan 30 vrijwilligers in het hele Binnenveld hard werken om alle weidevogelnesten te vinden en te beschermen.

“In 2021 waren er 513 broedparen in het hele Binnenveld. Dat was een goed resultaat” volgens Christ Elsten, secretaris van WBO. “Het lijkt erop, dat de wisselwerking tussen boerenland (in WBO gebied en in het gebied van Weidevogelwerkgroep Binnenveld West) en natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden (BH) gunstig uitpakt voor de weidevogels.

advertentie
advertentie