Afbeelding
Geb Kos

Otten en Van Beek erelid dambond

23 maart 2022 om 07:07 Achtergrond

WAGENINGEN De bondsraad van de KNDB heeft Harry Otten en Wouter van Beek benoemd tot erelid van de dambond. Beiden zijn prominent lid van de Wageningse ereklasser WSDV. 

Bennekommer Otten heeft volgens de bondsraad ‘een uitzonderlijke staat van dienst voor de damsport’. Zo was hij van 2007 tot 2021 bestuurslid van werelddambond FMJD, waarvan acht jaar als voorzitter. Hij heeft zich in die periode actief ingezet voor de internationale erkenning van denksporten. Als vice-president van de IMSA (International World Mind Sports Association) was hij nauw betrokken bij de organisatie van de eerste World Mind Sports Games in Bejing (2008), een evenement van Olympische allure met zo’n 3000 denksporters en vervolgens, in samenwerking met IOC-erelid en Sport Accord-voorzitter Hein Verbruggen, de Sport Accord Mind Games. 

In 2013 organiseerde hij het grote World Cup-toernooi in Wageningen. Ook zijn inspanningen voor de opkomst van China als nieuw damland en voor de mondialisering van de damsport in het algemeen zijn voor de Nederlandse damwereld van groot belang geweest. Ze hebben eraan bijgedragen dat de KNDB een door NOC*NSF erkende topsportbond is geworden, met tal van Nederlandse topsportprestaties tot gevolg. 

Mede op grond van zijn FMJD-voorzitterschap is Harry Otten in 2011 koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Binnen de FMJD komt hij in aanmerking voor de eretitel ‘eminent member of honour’.

Wageninger Wouter van Beek was bestuurslid van de FMJD van 1992 tot 2007, waarvan elf jaar (1992-2003) als voorzitter. Ook hij heeft zich in die periode sterk ingezet voor een ‘Olympische’ erkenning van de damsport en belangrijke stimulansen gegeven aan de georganiseerde damsport in met name de Afrikaanse landen. In het FMJD-bestuur fungeerde hij na zijn aftreden als voorzitter ook nog vier jaar als vice-president namens de CAJD (Afrikaanse Damconfederatie). 

Van Beek is daarnaast co-auteur van een drietal damboeken: ‘The Fascinating World of Draughts’ (1997), ‘Jan Bom, dammer’ (2002) en ‘Roozenburg’ (2005). Ook is hij door de FMJD onderscheiden als erevoorzitter en door de KNDB bij zijn afscheid in 2003 tot lid van verdienste benoemd.

Terugkijkend is de commissie Onderscheidingen van mening dat de staat van dienst van Wouter van Beek ‘geheel vergelijkbaar is met die van Harry Otten’ en dat het aan hem toegekende lidmaatschap van verdienste ‘in historisch perspectief als een vorm van onderwaardering moet worden beschouwd’. Waardoor de bondsraad alsnog heeft besloten hem bij bevordering te onderscheiden met het erelidmaatschap van de KNDB.

Foto: Geb Kos

Bijschrift: V.l.n.r. Harry Otten, KNDB-voorzitter Frans de Jonge en Wouter van Beek.

advertentie
advertentie