Boswachter Silvia Blom plaatst de bordjes met uitleg in de uiterwaarden.
Boswachter Silvia Blom plaatst de bordjes met uitleg in de uiterwaarden. Kees Stap

Kraamkamer van de natuur

23 maart 2022 om 10:13 Overig

Broedseizoen begonnen, deel uiterwaarden afgesloten

WAGENINGEN Sinds vorige week is een deel van de Wageningse uiterwaarden weer afgesloten voor wandelaars. De reden is dat het broedseizoen van de vogels is begonnen. Met borden geeft Staatsbosbeheer aan welk gebied verboden terrein is voor bezoekers.
 

Kees Stap

“Elk jaar sluiten we tussen 15 maart en 15 juli het gebied tussen de ingang Rustenburg en Aan de Rijn af”, legt boswachter Silvia Blom uit. “We noemen de uiterwaarden een van de kraamkamers van de natuur. Met het afgesloten gedeelte hebben we extra aandacht voor vogels als de kwartelkoning, de graspieper en de waterral. Die krijgen zo de rust en de ruimte om te gaan broeden.”

Dit jaar heeft Staatsbosbeheer speciale bordjes opgehangen met uitleg over de broedende vogels en waarom het gebied wordt afgesloten. “We hebben die bordjes iets ten oosten van het pad naar de nevengeul gezet”, legt Silvia uit. Het oorspronkelijke pad is lastig toegankelijk door de vele regenval in februari. Daarom staan we toe dat je tien meter naar links over een alternatief pad mag lopen. Maar nog verder oostwaarts is echt afgesloten. Je kunt naar de nevengeul lopen en daar mag je rechtsaf naar het bruggetje of de Pabstendam.”

Silvia benadrukt dat iedereen welkom is in de uiterwaarden. Maar je moet je wel aan de regels houden. “Ik vergelijk het altijd dat je bij iemand op bezoek komt. Dan ga je ook niet met je vieze schoenen op de bank zitten. En als je op kraamvisite gaat, hou je ook rekening met de rust van moeder en kind. Zo moet je de regels in de uiterwaarden ook zien. Blijf dus op de paden en kom niet te dicht bij de dieren. En heel belangrijk; als je met je hond komt, moet je die aan de lijn houden. Mensen denken soms dat de uiterwaarden een losloopgebied zijn, maar dat is echt ten strengste verboden. Daar bekeuren we ook hondeneigenaren voor. Niet om hen te pesten, maar echt om de vogels en andere dieren te beschermen. Als iedereen zich aan de regels houdt, blijft dit een uniek stukje natuur waar we met zijn allen nog jaren van kunnen genieten.”

advertentie
advertentie