Boek ‘Zij kwamen nooit voor niets’ over geschiedenis vrouwenopvang Oosterbeek

28 maart 2022 om 09:38 Lokaal Deel je nieuws

Op 1 april verschijnt het boek ‘Zij kwamen nooit voor niets’ door auteur dr. Anton van Renssen. Het boek beschrijft de geschiedenis van het pand aan de Nico Bovenweg 44 in Oosterbeek, waar tussen 1966 en 2022 tienduizenden vrouwen en kinderen een tijdelijk onderkomen vonden.

Wat begon als een opvang voor ongehuwde zwangere vrouwen en hun baby’s, groeide uit tot een toevluchtsoord voor vrouwen en kinderen die slachtoffer waren van huiselijk geweld. In totaal vonden door de jaren heen ruim 10.000 vrouwen en 13.000 kinderen hier hun tijdelijke thuis. Op 25 januari 2022 sloot het pand haar deuren. Cliënten en hulpverleners van Moviera verhuisden naar een moderne, nieuwe opvanglocatie: het Oranje Huis in Arnhem-Zuid.

Boek over geschiedenis
Omdat Moviera| Aanpak Huiselijk Geweld belang hecht aan de bewogen geschiedenis van de organisatie en haar rechtsvoorgangers in Oosterbeek, de Paula Stichting en Hera, is besloten het verhaal daarover te laten optekenen. Het resultaat is een prachtig boek dat niet alleen de geschiedenis van de opvanglocatie beschrijft, maar waarin ook de verhalen van enkele tientallen oud-cliënten en (oud-)medewerkers opgetekend zijn. Er wordt een interessant beeld geschetst van het effect van maatschappelijke bewegingen door de jaren heen op de hulpverlening en de opvang. Er zijn aan de Nico Bovenweg veel innerlijke, eenzame gevechten gestreden. Of zoals een hoogbejaarde oud-medewerkster in 1998 treffend zei over deze vrouwen: ze kwamen nooit voor niets.

Exemplaar opvragen
Het boek is door geïnteresseerden op te vragen via info@moviera.nl onder vermelding van ‘aanvraag boek Oosterbeek’ en het adres waar deze naartoe gestuurd kan worden. Er geldt een maximum van 1 boek per thuisadres en zo lang de voorraad strekt. Het boek wordt kosteloos beschikbaar gesteld. Een donatie aan steunfonds Moviera is echter wel van harte welkom. Een instructie hiervoor wordt met het boek meegestuurd. De boeken worden in de loop van de maand april uitgestuurd. 

advertentie
advertentie