Jan-Willem Slotboom, met performancegroep van Tegendraads op de achtergrond.
Jan-Willem Slotboom, met performancegroep van Tegendraads op de achtergrond. Freek Wolff

Jan-Willem Slotboom runt dagbesteding: ‘We kijken hier juist naar wat er wél kan!’

30 maart 2022 om 09:00 Zakelijk

WAGENINGEN ‘Bijzondere dagbesteding voor bijzondere mensen’ is de slogan die Jan-Willem Slotboom hanteert. Onder de paraplu Dagbesteding Midden Nederland zette de vakman in no-time drie afdelingen op poten: Theater Tegendraads, Stroom Mee en Zoom In.

De in Wageningen geboren muzikant heeft een achtergrond in de zorg. Het bedrijf runt hij samen met zijn vrouw Wendy Slotboom, een gediplomeerd dansdocent, opgeleid bij Codarts in Rotterdam. Het echtpaar leerde elkaar kennen bij een theatergroep die ook werkt met personen met een beperking. De twee constateerden dat hun visie op talentontwikkeling verschilde van deze organisatie. Dus namen ze vier jaar geleden het initiatief tot Theater Tegendraads, met als resultaat een florissant draaiend bedrijf met cliënten uit verschillende hoeken en een performancegroep die staat als een huis. Zo was Tegendraads eind 2021 nog te gast bij Paul de Leeuw in de beroemde Wisseloord Studio’s en op de achtergrond zijn ze al weer bezig met een televisieprogramma.

Toen Covid-19 om zich heen sloeg, ging Slotboom niet bij de pakken neer zitten. ,,Ik ben watersporter en houd van bootjes. Tijdens de eerste lockdown was er maar één jongen die mocht komen werken en met hem ging ik een oud bootje opknappen. Ik ontdekte dat dit heel goed werkte, het renoveren samen met een cliënt. En zo is ons bedrijf Stroom Mee ontstaan. Opgeknapte boten gaan we verkopen, zodat het zin heeft wat we doen.” 

In diezelfde tijd kwam de creatieve ondernemer erachter dat er veel vraag was naar film en fotografie. ,,Dus zijn we ook met deze ‘tak van sport’ begonnen. Deze mediawerkplaats kreeg de naam Zoom In. Hiervoor trokken we een professional aan om deze specifieke kar te trekken. Zoom In past ook heel goed bij Tegendraads. Bovendien houden we erg van verbindingen leggen, zodat straks deelnemers van Zoom In, bijvoorbeeld een clip op gaan nemen met onze theatergroep.”

ONTWIKKELEN De missie van Dagbesteding Midden Nederland is om een plek te zijn waar mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt zich optimaal kunnen ontwikkelen en een actieve bijdrage en verantwoordelijkheid aan de samenleving leveren. ,,We willen op een open en eerlijke manier werken met de talenten en mogelijkheden, in plaats van aandacht geven aan de beperking, zonder die uit het oog te verliezen.” Slotboom wil een realiteit creëren waarin de grens vervaagt tussen dagbesteding en gewaardeerd werk, waardoor zijn cliënten een volwaardig onderdeel van de maatschappij vormen.

Het succes schrijft Slotboom toe aan het feit dat hij mensen met een beperking serieus neemt en met respect behandelt. ,,Dat je niet naar de handicap kijkt, maar juist wat er wél kan. Op de een of andere manier heerst er nog steeds een sfeer in onze maatschappij om bij deze groep vooral accent te leggen op wat er niet kan. Verder zijn we heel kritisch op onszelf, wat ervoor zorgt dat we het een volgende keer nóg beter doen.” Slotboom denkt dat elke ondernemer wel moet streven naar perfectionisme. Bovendien wil hij iets doen waar hij werkelijk van geniet en gelukkig van wordt. ,,Dat is gelukt, want ik houd van theater, watersport én deze mensen. Dus kun je zeggen dat ik van mijn hobby’s en interesses mijn werk heb gemaakt. En als de mensen blij naar huis gaan, is mijn dag goed. Het allerleukste is om creatiefs te bedenken en uit te voeren.” Hij ziet het als een groot voordeel dat zijn dagbesteding op eigen benen staat. Het nadeel ziet hij ook onder ogen: harder aan de weg timmeren om ergens binnen te komen en harder werken om alles rond te breien zonder subsidies. ,,Maar we weten waar we het voor doen en hard werken aan je passie is alles behalve vervelend.”

Meer informatie op dagbestedingmiddennederland.nl, De Nude 54c, Wageningen.

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakmannen, onderdeel van de editie van woensdag 30 maart van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special.

advertentie
advertentie