Deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloem in het Arboretum.
Deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloem in het Arboretum. Zonnebloem

Zonnebloem viert jubileum

30 maart 2022 om 09:03 Overig

Lokale afdeling bestaat al 65 jaar

WAGENINGEN De Zonnebloem zet zich in voor de medemens met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar en die nog zelfstandig thuiswonend is. Dat doen ze in bijna 1200 afdelingen verspreid door het hele land. Ook Wageningen heeft een afdeling. Die viert dit jaar zelfs het 65-jarig bestaan.

Kees Stap

In Wageningen zijn er circa 70 deelnemers die contact hebben met 26 vrijwilligers. Nelly Groothuis en Jan Leijser zijn voorzitter en penningmeester van de lokale afdeling. Zij vertellen wat er voor de deelnemers wordt georganiseerd. “De huisbezoeken zijn heel belangrijk. Een vrijwilliger heeft dan contact met een deelnemer. Ze voeren een gesprek, maar soms gaan ze ook samen op stap. Bijvoorbeeld op de duofiets. Daarnaast organiseren we zes keer jaar een activiteit. Dat kan een gezellige middag in Ons Huis zijn, maar ook een picknick in het Arboretum, een bezoek aan een museum, of een middag naar de bioscoop. De laatste twee jaar hebben we door corona weinig kunnen organiseren. We hebben daarom veel kaartjes gestuurd en met Sinterklaas, Kerstmis en Pasen hebben we wat lekkers langsgebracht.”

Wat is er zo waardevol om vrijwilliger voor de Zonnebloem te zijn? Nelly en Jan hoeven voor het antwoord niet lang na te denken. “Het menselijke contact is zo waardevol. En je leert om te gaan met mensen die bij je in de buurt wonen, maar voor wie het leven net wat lastiger is dan voor je zelf.”

Nelly en Jan zijn blij dat ze na twee lastige jaren in het jubileumjaar weer activiteiten kunnen organiseren. “We gaan in ieder geval op vrijdag 20 mei ter ere van het 65-jarig bestaan van onze afdeling een boottocht op de Rijn houden. ’s Ochtends vertrekt de Nirvana, een speciale boot die geschikt voor mensen met een beperking, vanuit de Wageningse haven. We varen dan naar het oosten en maken er een gezellige dag van voor onze deelnemers en hun mantelzorgers. Aan het precieze programma wordt nog gewerkt, maar het traditionele advocaatje met slagroom zal vast niet ontbreken!”

Tot slot meldt Nelly dat de Wageningse afdeling van de Zonnebloem nog vrijwilligers gebruiken. Neem daarvoor contact via e-mail nelly.groothuis@gmail.com of tel. 06-41522161.

advertentie
advertentie