Belmontelaan 10 na het bombardement.
Belmontelaan 10 na het bombardement. (Foto: )

Een bombardement dat nadreunt

WAGENINGEN - Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat veertig buurtbewoners omkwamen bij het bombardement van de woonwijk de Sahara en het bovendeel van de Diedenweg. Het bombardement werd op 17 september 1944 uitgevoerd door geallieerde strijdkrachten en vond plaats ter ondersteuning van Operatie Market Garden. Doel was Duits afweergeschut bij het Lexkesveer uit te schakelen voor de luchtlandingen tijdens de slag om Arnhem. Per vergissing vielen de bommen echter 750 meter noordelijker op de Wageningse woonwijk en zorgden daar voor dood en verderf.

Deze tragische gebeurtenis liet diepe sporen na. Na afloop van de oorlog werd het bombardement en haar slachtoffers herdacht in een anoniem krantenbericht in de Wageningsche Courant (19-09-1945) en daarbij is het gebleven. Het wordt daarom ook wel 'het vergeten bombardement' genoemd.

De lezingenavond in de Bevrijdingskerk aan de Ritzema Bosweg 18 van Historische Vereniging Oud Wageningen zal op dinsdag 17 september vanaf 20.00 uur in het teken staan van dit vergeten bombardement. Theo Guiking verzorgt voor de pauze de lezing 'Een bombardement dat nadreunt'. Hoe kon dit zo gebeuren? Waar vielen de veertig slachtoffers? Na de pauze is er ruimte voor persoonlijke verhalen van ooggetuigen en nabestaanden van slachtoffers van het bombardement, onder leiding van Bob Molier, journalist en voorzitter werkgroep 4 mei.

De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.oudwageningen.nl.

Meer berichten