Foto:

VPRO Tegenlicht Meet Up Wageningen over plattelandspioniers

WAGENINGEN - Op 19 september starten de bblthk en Thuis in samenwerking met de VPRO een nieuwe programmareeks: Tegenlicht Meet Up. Eens per maand organiseren zij rondom afleveringen van Tegenlicht een openbare meetup in de bblthk. De toegang is gratis. Met relevante gasten napraten over afleveringen van VPRO-Tegenlicht. VPRO-Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve tv- programma's waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.

De eerste Wageningse meetup gaat over de aflevering 'Plattelandspioniers', waarvan de uitzending op 15 september om 21.05 uur is. De relatie tussen stad en platteland verandert. Door de hoge prijzen van woningen in de stad verruilen veel starters, startups en jonge gezinnen hun appartement in de stad voor een huis op het platteland. Wie over de stadsmuren heen kijkt, vindt tussen het groen een huis met een tuin, ruimte voor experiment, innovatie en vrijheid. Nederlandse plattelandspioniers geven vorm aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en andere relaties tussen stad en platteland. Ze werken aan onder andere productieve 'voedselbossen', coöperatieve boerderijen waar de boeren in loondienst zijn bij de stadsbewoners voor wie zij het voedsel produceren en een heel dorp dat gezamenlijk de eigen energie opwekt en zo energieneutraal wordt.

Wie zijn deze pioniers? Wat kan de stad leren van deze vernieuwers? Tijdens deze Tegenlicht Meet Up wordt er gekeken naar de relatie tussen mens en natuur, op het platteland en in de stad. Gasten tijdens deze eerste editie zijn regisseur van VPRO Tegenlicht Kees Brouwer, bedenker Erfdelen Pieter Parmentier, plattelandspionier en initiator Herenboeren Geert van der Veer en plattelandspionier en oprichter van Stichting Voedselbosbouw Wouter van Eck. Gespreksleider van deze Tegenlicht Meet Up is Janneke Bruil. Janneke Bruil is beleidsadviseur voedseltransitie bij de Gemeente Wageningen en lid van kerngroep Voedsel Anders.

Kijk voor meer informatie over de Meet Up en inspiratie rondom dit thema op www.bblthk.nl of volg de Facebookpagina TegenlichtMeetUpWageningen.

Meer berichten