Logo van de reunie.
Logo van de reunie.

Pantarijn-reunie op Zaterdag 9 april

1 april 2022 om 16:32 Overig

Pantarijn viert eindelijk haar verjaardag met generaties oud-leerlingen. Op 15 september 1869 kreeg het kleine Wageningen een Hoogere Burgerschool. 

Meer dan 150 jaar geleden dus, maar Corona doorkruiste het plan om dat in het 150e schooljaar ook echt te vieren.

Op zaterdag 9 april aanstaande krijgen honderden oud-leerlingen toch nog de kans elkaar in de school te spreken, herinneringen op te halen, te horen waar hun voormalige klasgenoten terecht zijn gekomen. 

Een reünie dus, in het honderddrieënvijftigste jaar dat de school bestaat. 

Van de eerste generaties oud-leerlingen zal er niemand komen, zo oud is de school al. Maar een van de oudste reünisten die zich heeft aangemeld is meer dan 90 jaar oud. En hij zat dus, in de paar jaar dat de school in de Tweede Wereldoorlog open was, in de schoolbanken van wat toen Het Wagenings Lyceum heette.

Het Wagenings Lyceum, een legendarische school, jarenlang aan de Wilhelminaweg en de Generaal Foulkesweg. In de gebouwen, later in gebruik bij de muziekschool en ’t Venster, en nu weer tijdelijk in gebruik bij de Vrije School De Zwaneridder. 

En het is nog herkenbaar: kijk maar eens naar het gebouw halverwege de Wilhelminaweg, op nummer 5, waar je boven de toegangsdeur in fraaie letters kan lezen: “Gymnastiek en Teekenen”. 

Het honderdjarig bestaan van de school werd in dat oude gebouw gevierd. Met een daverende feestweek, vol modeshows, cabaret, een heuse kermis in de school en feesten tot diep in de avond.

Het Wagenings Lyceum, later kortweg Het Wagenings en daarna Pantarijn geheten, was voor heel veel Wageningse kinderen hùn middelbare school. Daar deelden ze lief en leed, kregen hun eerste vriendinnetjes of vriendjes, gingen er met de hele klas op buitenlandse reis, hadden sporttoernooien, speelden er toneel in De Spelgroep of zaten in het orkest van Cees Mobach. Ze sleten er minstens vijf jaar van hun jonge leven in de gangen, werden streng toegesproken door concierges, gingen over, of bleven soms zitten, en de meesten haalden er een diploma om uit te zwermen over de wereld.

Het wordt vast superleuk op zaterdag 9 april: oude vrienden en vriendinnen weerzien, die enkele leraar, waarvan je je afvraagt of hij nog steeds zo streng is, opzoeken, stoere verhalen ophalen, adressen uitwisselen. Er zijn natuurlijk veel oude foto’s, misschien laat Willem Baljet, de oud-docent tekenen wel wat van zijn 50 jaar oude films, gemaakt met leerlingen, zien. Er is muziek, er zijn welkomstwoordjes, het boek over 150 jaar Wagenings Lyceum/Pantarijn is voor een reünistenprijs te koop. Er is lekker eten en een drankje, zoals het hoort bij een bijzondere verjaardag.

Je kan je nog tot 7 april inschrijven voor de reünie op de website https://reuniepantarijn.nl.

advertentie
advertentie